παραλία θάλασσα
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Από την Κρήτη έως τη Λευκάδα - 5 εντυπωσιακές παραλίες που θα απολαύσουμε καλύτερα τον Μάιο

Πέντε εντυπωσιακές παραλίες που μας αποκαλύπτουν πιο εύκολα τη μοναδική ομορφιά τους αυτή την εποχή.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι γνωστή απ’ άκρη σ’ άκρη για τα νησιά και τις θάλασσές της, τον λαμπερό ήλιο και τις υπέροχες παραλίες της, ωστόσο η αλήθεια είναι πως συχνά η καλοκαιρινή πολυκοσμία, λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς της, μας κάνει να δυσανασχετούμε και να μην γνωρίζουμε σε βάθος, τα εντυπωσιακά μέρη κάθε τόπου.

Ποια είναι η λύση για εμάς, που θέλουμε να γνωρίσουμε από κοντά τις πιο ξακουστές ελληνικές παραλίες που συγκαταλέγονται σε λίστες διεθνών οργανισμών και ταξιδιωτικών περιοδικών ή ιστοσελίδων με τις καλύτερες του κόσμου, της Ευρώπης ή της Μεσογείου; Μα φυσικά, να επιλέξουμε την κατάλληλη περίοδο για να τις επισκεφτούμε.

Αυτόν τον Μάιο λοιπόν, αρπάζουμε την ευκαιρία για να αποδράσουμε σε μία από τις πέντε ελληνικές παραλίες, που έχουν φιλοξενηθεί επανειλημμένως σε τέτοιους καταλόγους και οι οποίες αυτήν την εποχή θα μας αποκαλύψουν πιο εύκολα τη μοναδική ομορφιά τους.

Μπάλος, Κρήτη

Πρόκειται για ένα τοπίο που κόβει την ανάσα. Ειδικά αν επιλέξει κάποιος να προσεγγίσει τον Μπάλο από την ξηρά, ξαφνικά, σε μια στροφή του επαρχιακού δρόμου, αντικρίζει ένα βράχο μέσα στη θάλασσα και ανάμεσα από τον βράχο και την ξηρά τους απίθανους σχηματισμούς της άμμου, που ουσιαστικά δημιουργεί μια ρηχή λιμνοθάλασσα.

Μπάλος
Μπάλος

Στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου συναντά κανείς όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του τιρκουάζ, όλες τις αποχρώσεις της λευκής άμμου, αλλά και απίθανα, εκατομμύρια μικρά κοχύλια που σχηματίζουν από μόνα τους σχήματα και χρώματα. Ο Μπάλος βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη των Χανίων, στην Κρήτη και εκτός από την ξηρά, μπορούν οι επισκέπτες να τον προσεγγίσουν με καραβάκι από την Κίσσαμο.

Μύρτος, Κεφαλονιά

Τον συναντάμε σε όλες τις λίστες με τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου, χάρη στο άγριο τοπίο και τα νερά, που από διάφανα στην ακτή, παίρνουν το βαθύ μπλε της θάλασσας. Ο λόγος για τον απέραντο, πολυφωτογραφημένο και ξακουστό Μύρτο στην Κεφαλονιά.

Μύρτος
Μύρτος

Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φτάνει μέχρι τον διαμορφωμένο ως πάρκινγκ χώρο και έτσι η πρόσβαση στην παραλία αυτή είναι πολύ εύκολη. Υπάρχει καντίνα και ομπρέλες με ξαπλώστρες σε ένα πολύ μικρό τμήμα της ακτής. Προσοχή! Όσο δελεαστικό και αν σας φανεί, απαγορεύεται να πάρετε μαζί σας τα μικρά ολόλευκα βότσαλα του Μύρτου. Μπορείτε όμως να βγάλετε αμέτρητες φωτογραφίες, τόσο από τη διαδρομή ψηλά στο βουνό, όπου η θέα όλου του κόλπου είναι εκπληκτική, όσο και την ώρα του ηλιοβασιλέματος, που ο ήλιος φαίνεται στο βάθος του ορίζοντα να βουτά μέσα στη θάλασσα.

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα

Το Πόρτο Κατσίκι, αυτή η υπέροχη παραλία με το… περίεργο όνομα, βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Λευκάδας και δικαίως θεωρείται μια από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου!

Πόρτο Κατσίκι
Πόρτο Κατσίκι

Για να την προσεγγίσουν οι επισκέπτες της χρειάζεται να κατέβουν περί τα 100 σκαλοπάτια, σκαλισμένα στην πλαγιά του βουνού. Η θέα ανταμείβει την προσπάθεια, όπως βεβαίως την ανταμείβει και η βουτιά στα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά του Ιονίου.

Διαφορετικός τρόπος προσέγγισης και πιο… ξεκούραστος είναι με τα καραβάκια που ξεκινούν από το Νυδρί ή τη Βασιλική και κάνουν αυτή τη διαδρομή. Ο απότομος γκρεμός πάνω από την ολόχρυση άμμο, τα διαυγή νερά, η αίσθηση του μεγαλείου της φύσης και το απέραντο της θάλασσας, έχουν αναδείξει το Πόρτο Κατσίκι σε μία από τις κορυφαίες και πιο ξακουστές παραλίες της Μεσογείου.

Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνία

Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της χώρας μας, αρκεί να την επισκεφτούμε μακριά από τις περιόδους αιχμής.

Βοϊδοκοιλιά
Βοϊδοκοιλιά

Η ομορφιά της Βοϊδοκοιλιάς αναδεικνύεται στο άδειο τοπίο και η πεζοπορία μέσα στη φύση του Μαΐου αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την εμπειρία.

Καθώς η παραλία δεν διαθέτει καθόλου οργάνωση, αλλά ούτε και φυσική σκιά, καλό είναι να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα, δηλαδή, ομπρέλα θαλάσσης, νερό και φαγητό.

Ελαφόνησος, Λακωνία

Η Ελαφόνησος είναι ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, απέναντι από τη Νεάπολη Λακωνίας.

Ελαφόνησος
Ελαφόνησος

Είναι γνωστή για την τεράστια αμμώδη παραλία της, την παραλία του Σίμου, που διαθέτει ένα από τα καλύτερα κάμπινγκ στην Ελλάδα, απαγορευτικό όμως λόγω πολυκοσμίας, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όλο το νησί είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000, τόσο λόγω της χαρακτηριστικής χλωρίδας της, όσο και της σπάνιας πανίδας, που αποτελείται μεταξύ άλλων από πράσινες θαλασσοχελώνες, σπιτόφιδα, χρυσά τσακάλια, και νανονυχτερίδες! Οι αμμόλοφοι, το κεδρόδασος και η απέραντη θέα προς τα Κύθηρα, μαζί με τα τιρκουάζ νερά, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, ενώ η παραλία αυτή έχει κατορθώσει να είναι μεν οργανωμένη, να διαθέτει δε και άπλετο ελεύθερο χώρο.

Για εμάς που θέλουμε να ανακαλύψουμε την παρθένα ομορφιά αυτών των πέντε πανέμορφων παραλιών, τον φετινό Μάιο θα έχουμε την ευκαιρία! Άλλωστε, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ηρεμία και η αποφυγή της πολυκοσμίας είναι το ιδανικό «δώρο» για εμάς που θέλουμε να φύγουμε -έστω για λίγες ημέρες- μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Διαβάστε επίσης

Οι 5 αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς μία φορά στη ζωή σου

Διακοπές τον Μάιο: Οι 5 καλύτεροι προορισμοί για ανοιξιάτικες αποδράσεις

Η Αθήνα και τέσσερα νησιά στους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως - Τα βραβεία

Αυτές οι 10+1 φωτογραφίες μας θυμίζουν γιατί η ομορφιά της Ελλάδας είναι μοναδική

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ