TRAVEL

Γεφύρι Αρτοτίβας: Ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα

Γεφύρι Αρτοτίβας: Ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα
dimos-thermou

Στο φυσικό δρόμο που ενώνει τη λίμνη Τριχωνίδα με την ορεινή Ναυπακτία, ανάμεσα σε δύο απότομους βραχώδεις λόφους συναντάται το γεφύρι της Αρτοτίβας ή «Καμάρα», το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την κοινωνική ζωή και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής

Ένα εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι το οποίο είναι και το αρχαιότερο σωζόμενο γεφύρι του νομού Αιτωλοακαρνανίας είναι χτισμένο στο στενότερο σημείο του Ευήνου.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση και με την ιστορία του που ξεκινά κατά την Α΄ Ενετοκρατία (1407-1499) όπου και κατασκευάστηκε, στο γεφύρι προσδίδεται το επίθετο “μεσαιωνικό”, μετατρέποντάς το αυτόματα σε ένα από τα παλαιότερα γεφύρια ολόκληρης της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα επιβλητικό γεφύρι Αρτοτίβας, το οποίο μέχρι και το 1950 συνέδεε τη Δυτική Αιτωλία με την ορεινή Ναυπακτία και την Ευρυτανία. Θεμελιωμένο λοιπόν σε απόκρημνους βράχους στις δύο όχθες του ποταμού Εύηνου, στο στενότερο σημείο του, θεωρείται σημείο αναφοράς για τους ντόπιους.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=SUV6x9mpYkM&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2F&feature=emb_title

Το γεφύρι της Αρτοτίβας παίρνει την ονομασία του από το ομώνυμο χωριό, ενώ είναι χτισμένο πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνέδεε τα χωριά Κάτω Χρυσοβίτσα και Αχλαδόκαστρο, εμφανίζοντας ομοιότητες με τα γεφύρια της Ηπείρου, κάτι που τοποθετεί το χτίσιμο στην μορφή που είναι τώρα κάπου στα μισά του 18 αιώνα.

Μέχρι και το 1950 το γεφύρι παρέμενε σε χρήση, ενώ από το 1995 έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο.