TRAVEL

Η παραμυθένια ευρωπαϊκή πόλη που έχει μπύρες στα 1,70 ευρώ

Η παραμυθένια ευρωπαϊκή πόλη που έχει μπύρες στα 1,70 ευρώ

Το Τσέσκι Κρούμλοβ είναι ένα χωριό στην περιοχή της Νότιας Βοημίας της Τσεχίας, χτισμένο πάνω σε ένα μαίανδρο του ποταμού Vltava

Η μεσαιωνική ιστορία της πόλης που βρίσκεται στην Τσεχία, γιορτάζεται κάθε χρόνο με ένα ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνεται στην πλακόστρωτη παλιά πόλη, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Οι παραστάσεις των ζογκλέρ και των γελωτοποιών συγκαταλέγονται μεταξύ των διαφόρων θεατρικών και χορευτικών δρώμενων που παρουσιάζονται

Το Τσέσκι Κρούμλοβ (Český Krumlov) είναι ένα χωριό στην περιοχή της Νότιας Βοημίας της Τσεχίας, χτισμένο πάνω σε ένα μαίανδρο του ποταμού Vltava (Μολδάβα). Είναι γνωστό κυρίως για το γοτθικού στυλ κάστρο του, ένα από τα μεγαλύτερα της Βοημίας και ολόκληρης της χώρας.Τα πέτρινα σπίτια του έχουν διατηρήσει τη μεσαιωνική και αναγεννησιακή μορφή τους, ενώ από το 1992 εμπεριέχεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Παρ’ όλη τη τουριστική κίνηση, ο τόπος αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να χαλαρώσει και να απολαύσει τη παραδοσιακή τσεχική επαρχιακή ζωή.

«Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κεντρικής Ευρώπης»

Η ιστορική του αίγλη είναι ολοφάνερη παντού, με την αναγεννησιακή του αρχιτεκτονική να παραπέμπει σε παλιές εποχές.

Αυτό είναι πιο ξεκάθαρο στο κάστρο της – ένα επιβλητικό μνημείο που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, αν και έγιναν προσθήκες σε αυτό κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Οι ταξιδιωτικοί bloggers Single Parents on Holiday έμειναν πραγματικά εντυπωσιασμένοι από την επίσκεψή τους στο Český Krumlov, κατατάσσοντάς το στην πρώτη θέση της λίστας τους με τους 10 κορυφαίους «κρυμμένους θησαυρούς» της Ευρώπης

Σήμερα σώζεται με την πρωταρχική του διάταξη, τη δομή, τις εσωτερικές εγκαταστάσεις και τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

Η ιστοσελίδα διαχείρισης του, υποστηρίζει ότι είναι «ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κεντρικής Ευρώπης».

Προσφέρει εκπληκτική θέα στην παλιά πόλη και το υπόλοιπο Český Krumlov, καθώς και μια ματιά στο πώς ήταν η ζωή της αριστοκρατίας της Βοημίας που έδρευε εκεί πριν από τόσα χρόνια.

Ένας αξιολογητής του TripAdvisor έγραψε: «Πρόκειται για ένα πραγματικά μαγικό σημείο σε έναν λόφο με εκπληκτική θέα».

Ο εορτασμός λαμβάνει χώρα το Σαββατοκύριακο που βρίσκεται πλησιέστερα στο θερινό ηλιοστάσιο και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τιμήσετε την ιστορία της πόλης.

Πώς θα πάτε

Το Τσέσκυ Κρούμλοβ απέχει από την Πράγα 180 km, απόσταση όχι απαγορευτική για να μπορέσετε να το δείτε σε μία ημερήσια εκδρομή. Αν το επιχειρήσετε, τότε σας συνιστούμε να ακολουθήσετε την διαδρομή μέσω Pisek, στο οποίο αν έχετε χρόνο, κάντε μια στάση!

Εναλλακτικά, αν βρεθείτε στη βόρεια Αυστρία στην περιοχή του Linz, μπορείτε να φτάσετε στο πανέμορφο χωριό σύντομα, μιας και η απόσταση είναι μόλις 70 km και δεν υπάρχει ιδιαίτερος συνοριακός έλεγχος και καθυστερήσεις.

Η καλύτερη λύση βέβαια είναι να μείνετε στο ίδιο το Τσέσκυ Κρούμλοβ ή στην περιοχή γύρω από αυτό. Μία πρόταση για διαμονή είναι η πόλη Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε (České Budějovice) η οποία απέχει μόνο 25 χιλιόμετρα και είναι επίσης πολύ ωραία (παρακάτω φωτό). Σε αυτή μείναμε εμείς όταν πήγαμε και προς έκπληξή μας υπήρχε εκεί και ελληνική ταβέρνα την οποία φυσικά τιμήσαμε.

Φτάνοντας στο Τσέσκυ Κρούμλοβ θα βρείτε πολλά πάρκινγκ γύρω από το χωριό, αφού υπό κανονικές συνθήκες και ιδίως τα καλοκαίρια το πλήθος των επισκεπτών είναι μεγάλο. Προτιμήστε το πάρκινγκ P2 το οποίο βρίσκεται σε ιδανική θέση για να ξεκινήσετε στην ξενάγηση σας.

*Με πληροφορίες από The Sun