TRAVEL

Ορεστιάδα: Ένας υδάτινος παράδεισος μέσα στην Καστοριά

Ορεστιάδα: Ένας υδάτινος παράδεισος μέσα στην Καστοριά

Κοντά στη λίμνη Ορεστιάδα βρίσκεται και το Δισπηλιό που έχουν βρεθεί μέσα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού.

Από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, πλαισιωμένη από τα επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι, η φημισμένη πόλη των γουναράδων, αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε μια στενή χερσόνησο, ξελογιάζει τους επισκέπτες με τα αστείρευτα κάλλη της, την αρχοντιά και τη γαλήνια αύρα της.

Η λίμνη της Καστοριάς

Η λίμνη βρίσκεται στα 630 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Στη λίμνη ζουν ψάρια και περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πουλιών. Είναι φυσική λίμνη και αποτελεί από μόνη της ένα κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης και της περιοχής. Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν 5.000.000 χρόνια και κάλυπτε μία έκταση 164 τετρ. χλμ, ενώ το βάθος της ξεπερνούσε τα 50 μέτρα. Σήμερα η λίμνη εκτείνεται σε 28 τετρ. χλμ και έχει μέγιστο βάθος από 1,4-12 μέτρα. Η μέση θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου.

Η λίμνη της Καστοριάς έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000» ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μάλιστα, την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας. Σε όλη την έκτασή της λίμνης Ορεστιάδα απαγορεύεται το κυνήγι.

Όποια εποχή και να πας η λίμνη Ορεστιάδα είναι μαγεία, παρόλα αυτά την άνοιξη και ειδικά το φθινόπωρο χαρίζει στους επισκέπτες της ακόμη πιο μαγικές εικόνες.

Η λίμνη παγώνει για περίπου δεκαπέντε μέρες το χρόνο. Παλιότερα μάλιστα, ο πάγος ήταν τόσο παχύς που από πάνω περνούσαν φορτωμένα κάρα (!).

Μια βόλτα με τα πόδια γύρω από τη λίμνη και άλλη μια με τις βαρκούλες μέσα στη λίμνη επιβάλλονται. Βέβαια αν βρεθείς στην περιοχή αξίζει να ξέρεις ότι κοντά στη λίμνη βρίσκεται και το Δισπηλιό, στο οποίο έχουν βρεθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού.