ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα έρχεται, ο Τόμσεν όμως;

Η τρόικα έρχεται, ο Τόμσεν όμως;

Υπό κανονικές συνθήκες κι αν όλα πάνε με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει στις αρχές της εβδομάδας, αύριο το πρωί, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα πρέπει να προσγειώνεται το αεροπλάνο που μεταφέρει για νιοστή φορά τους επικεφαλής της τρόικας των ελεγκτών μας στην Αθήνα.

Αυτή η πληροφορία υπήρχε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και μάλλον θα επιβεβαιωθεί, αν κρίνει κανείς από το άγχος και την αγωνία που έχει «πιάσει» σύσσωμη την Κομισιόν.

Ο λόγος; Πηγάζει από το φόβο ότι «οι Έλληνες, τώρα που εξασφάλισαν τα λεφτά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, θα χαλαρώσουν».

Ενισχύεται, δε, από το γεγονός ότι η χώρα ετοιμάζεται να μπει στην τελική ευθεία για τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες χρονικά τοποθετούνται κάποια στιγμή στις αρχές Μαΐου.

Κι επειδή παραδοσιακά η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με τη χαλαρότητα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτύπησε καμπανάκι.

Και κάπως έτσι αποφασίσθηκε αύριο το πρωί να βρεθεί στην Αθήνα η τρόικα, σε πλήρη σύνθεση, αν είναι δυνατόν, για να υπενθυμίσει – έστω με την παρουσία της – ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει κι ότι αντιθέτως η προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται μόλις στην αρχή της.

Ένα ερωτηματικό, ωστόσο, που υπάρχει έχει να κάνει με το γεγονός αν αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Πολ Τόμσεν θα συμμετέχει της αποστολής.

Κι αυτό γιατί πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ενδεχομένως αυτή να είναι η τελευταία ή μια από τις τελευταίες επισκέψεις του στη χώρα μας, με την παρούσα ιδιότητα του. Θα φανεί στην πράξη, αύριο το μεσημέρι, αν τελικώς η τρόικα έρθει στη χώρα μας.