ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε λύση χωρίς «κούρεμα» για την Ελλάδα ελπίζει τη Δευτέρα η Μέρκελ

Σε λύση χωρίς «κούρεμα» για την Ελλάδα ελπίζει τη Δευτέρα η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πάγια θέση της, ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο για διαγραφή του χρέους της χώρας που διακρατείται από δημόσιους πιστωτές.

«Τρέφω μεγάλες ελπίδες ότι τη Δευτέρα θα μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της οικονομικής δόσης προς την Ελλάδα», δήλωσε απόψε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. «Είπα πως θα θέλαμε να το επιλύσουμε τη Δευτέρα, δεν έχω ακόμη τη λύση», διευκρίνισε η Μέρκελ.

«Όλοι ανεξαιρέτως μέσα στο Eurogroup έχουν κατανοήσει την επείγουσα ανάγκη» να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε επίσης, υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη που έχει η ελληνική οικονομία για πιστώσεις το συντομότερο, για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, ή για την αποπληρωμή των κρατικών οφειλών, όπως και για «επιδοτήσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη».

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξή της απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για διαγραφή του τμήματος του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τους δημόσιους πιστωτές, κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν για τις τράπεζες στις αρχές του 2012. «Είναι κατά οποιασδήποτε διαγραφής του χρέους και θέλω να βρεθεί μία άλλη λύση», υπογράμμισε η Μέρκελ.