ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλι Ρεν: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Όλι Ρεν: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Κορυφώνεται η αγωνία για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν στη σκακιέρα της ελληνικής κρίσης, καθώς οι αποφάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και το ενδεχόμενο νέων μέτρων θα συζητηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2014.

Αν και το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, στο παρασκήνιο ο διαπραγματεύσεις έχουν ανάψει για τα καλά και στο επίκεντρο είναι τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό».

Ο κ. Ρεν σημείωσε ακόμη ότι κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, όταν, όπως είπε, «διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα», θα εξετασθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Επικρατέστερο σενάριο είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των διακρατικών δανείων και η μείωση του επιτοκίου σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο διαγραφής (κουρέματος) τμήματος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, αυτή η λύση δεν φαίνεται να διασκεδάζει τις ανησυχίες του ΔΝΤ, καθώς στην Ουάσινγκτον και όχι μόνο κανείς δεν εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο όσο δεν μειώνεται -τουλάχιστον- κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης

Στουρνάρας: Θα καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό χωρίς νέα μέτρα

ΣΟΚ από το ΔΝΤ: Ζητά εφάπαξ φόρο 10% στις καταθέσεις