ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρκοζί: Η ΕΕ μπορεί να εκραγεί

Σαρκοζί: Η ΕΕ μπορεί να εκραγεί

«Κίνδυνος έκρηξης» ελλοχεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν υλοποιηθεί η γαλλογερμανική συμφωνία, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του.

«Η Ευρώπη δεν έχει βγει από την κρίση. Εγκυμονεί κίνδυνος έκρηξης όσο δεν ενεργοποιούνται οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ», είπε ο Σαρκοζί, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Η φιλοδοξία δε του Γάλλου προέδρου είναι «η επανίδρυση» της Ευρώπης: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου και να δεχόμαστε προϊόντα χωρών που δεν σέβονται κανένα κανόνα. Γι' αυτό πρέπει να ανασυντάξουμε τις συνθήκες».

Ο Νικολά Σαρκοζί προσέθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, ενώ οι δανειστές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους. «Για να την ανακτήσει (την εμπιστοσύνη), υπάρχει μόνο μία στρατηγική: η συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», τόνισε.

Επίσης, κάλεσε τους επικριτές της γαλλογερμανικής συμμαχίας να διατυπώσουν τις προτάσεις τους: «Συμμαχία με την Ιταλία; Με την Ισπανία;».

Ο Γάλλος πρόεδρος κατέληξε προειδοποιώντας την αντιπολίτευση να μην υποκινεί το γαλλικό εθνικισμό.