ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής ανησυχία για τις νέες αναταραχές στην Αίγυπτο

Διεθνής ανησυχία για τις νέες αναταραχές στην Αίγυπτο

Διεθνείς ανησυχίες προκαλεί η έξαρση της βίας στην Αίγυπτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε σήμερα υπερβολικά ανησυχητικές τις πληροφορίες για θανάτους διαδηλωτών στη διάρκεια καταστολής των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και έκανε έκκληση στις αιγυπτιακές αρχές για αυτοσυγκράτηση.

«Οι πληροφορίες για θανάτους και τραυματισμούς είναι υπερβολικά ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Επαναλαμβάνουμε ότι η βία δεν θα οδηγήσει σε καμία λύση και καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να επιδείξουν την απόλυτη αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα και το Βερολίνο κάλεσε σε αποκλιμάκωση της βίας. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε σήμερα όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας.

«Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας. Ζητούμε από όλα τα μέρη να επιστρέψουν αμέσως σε μια πολιτική διαδικασία», τόνισε ο Βεστερβέλε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η «σφαγή» στην Αίγυπτο, λέγοντας πως η διεθνής σιωπή άνοιξε το δρόμο για την άσκηση της βίαιης καταστολής από τις αιγυπτιακές αρχές.
Η Τεχεράνη καταδίκασε επίσης τη "σφαγή" που εκτιμά πως εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, με ανακοίνωσή της η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το πρακτορείο FARS.

Το Κατάρ, βασικός υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατήγγειλε επίσης έντονα την επέμβαση της αιγυπτιακής αστυνομίας εναντίον των οπαδών του Μόρσι.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ καταδίκασε επίσης σήμερα τα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο εκτιμώντας πως «η κύρια ευθύνη» ανήκει στο καθεστώς.

Στο Λονδίνο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «τη χρήση βίας για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις» των οπαδών του Μόρσι και κάλεσε «τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με αυτοσυγκράτηση».