ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει επιχείρηση τριών ημερών

Συρία: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει επιχείρηση τριών ημερών

Το Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφησαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση.

Δυο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε μια διευρυμένη λίστα στόχων για να συμπεριλάβει "πολύ περισσότερους" από την αρχική λίστα των περίπου 50 στόχων.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου σχεδιάζουν τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των πέντε αντιτορπιλλικών που περιπολούν τώρα στην ανατολική Μεσόγειο και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ και πυραύλους αέρος-εδάφους.

Το αεροπλανοφόρο Nimitz με τη συνοδεία του, ένα καταδρομικό και δυο αντιτορπιλλικά, τα οποία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ κατά της Συρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ δεκατρία βίντεο έδειξαν σε ομάδα Γερουσιαστών σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών οι μυστικές υπηρεσίες της κυβέρνησης Ομπάμα με σκοπό να δικαιολογήσουν μια πιθανή επέμβαση στη Συρία.

Τα πλάνα έρχονται στη δημοσιότητα από το CNN, το οποίο υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την γνησιότητά τους.

Σύμφωνα με τον Jake Tapper οι σκηνές που δημοσιοποίησε το CNN είναι όσες προκαλούν λιγότερη φρίκη στους τηλεθεατές.

Πολλά από τα βίντεο είχαν προηγουμένως δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και σύμφωνα με τους Αμερικανούς έχουν γυριστεί σε διάφορες περιοχές της Συρίας όπως την Τζαμπάρ, την Ντούμα και την Ντάρια αλλά και περιοχές έξω από τη Δαμασκό.

Το υλικό θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθειά της κυβέρνησης να πείσει το Κογκρέσο και την αμερικανική κοινή γνώμη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκινήσουν μια εναέρια επέμβαση κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Ο πρώην Πρέσβης Bill Richardson είπε στο CNN: "Αυτό το βίντεο θα ευαισθητοποιήσει τον αμερικανικό λαό ο οποίος δεν πρόκειται απλώς να ζητήσει μια παρέμβαση αλλά θα ζητήσει μια στρατιωτική επέμβαση για να σταματήσει αυτή η θηριωδία".

Η πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας Dianne Feinstein παρακολούθησε τις σκηνές και ζήτησε να προβληθούν σε όλα τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας καταλήγει το CNN.

Τέλος, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια απόφαση για τη Συρία, μόλις οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους, αλλά τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση.

«Δεν εξαπέλυσα εγώ την επίθεση με χημικά», διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό δίκτυο, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για την εν λόγω επίθεση, ενώ απείλησε με αντίποινα σε περίπτωση πλήγματος εναντίον της χώρας του.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Χωρίς έγκριση Άσαντ η χρήση χημικών;

Χέιγκ: Η αδράνεια έχει μεγαλύτερους κινδύνους από τη δράση

Η γνώμη σου μετράει: Για ποιο λόγο η Δύση θέλει να επιτεθεί στη Συρία;

Συρία: Νέα σοκαριστικά βίντεο με τα θύματα των χημικών