ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Νέλσον Μαντέλα

Βίντεο: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Νέλσον Μαντέλα

Μία νεκρώσιμη πομπή μετέφερε νωρίς σήμερα το πρωί μέσα από τους δρόμους της Πρετόρια το φέρετρο του Νέλσον Μαντέλα, σκεπασμένο με τη σημαία της Νότιας Αφρικής, στην έδρα της κυβέρνησης, στο Union Buildings, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία στους πολίτες της χώρας να αποχαιρετήσουν τον θεμελιωτή της νέας Νότιας Αφρικής, πριν από τον ενταφιασμό του την Κυριακή στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου.


"Είναι μία στιγμή υπερηφάνειας για κάθε Νοτιοαφρικανό...Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ο Μωϋσής του κόσμου. Χθες ο Ομπάμα και ο Κάστρο έσφιξαν τα χέρια για πρώτη φορά, και αυτό έγινε στη Νότια Αφρική. Ο Μαντέλα το έκανε αυτό", είπε ένας νεαρός που είχε παρει θέση στο πεζοδρόμιο για το πέρασμα της πομπής πριν πάει στη δουλειά του.

Κατά την αναχώρηση από το στρατιωτικό νοσοκομείο, το προσωπικό συνόδευσε με τραγούδια το φέρετρο. "Εχω την αίσθηση ότι είναι το τέλος μίας εποχής", είπε με δάκρυα στα μάτια μία από τους εργαζόμενους.

Στην είσοδο της έδρας της κυβέρνησης, ουρά εκατοντάδων ανθρώπων είχε ήδη σχηματισθεί κατά την άφιξη της πομπής. Το μνημείο για τους πεσόντες των δύο παγκοσμίων πολέμων έχει σχεδόν καλυφθεί από μία θάλασσα λουλουδιών, σημειώματα και λούτρινα αρκουδάκια που έχει αφήσει το πλήθος.

"Ons lief jou" ("Σε αγαπάμε"), αναγράφεται σε ένα πανώ στη γλώσσα των Αφρικανερ, των πρώτων ολλανδών εποίκων της νότιας Αφρικής. Ενα παιδί έγραψε σε μία κάρτα: "Αγαπημένε Τατά Μαντίμπα, ευχαριστώ που μού έμαθες να συγχωρώ".