ΚΟΣΜΟΣ

Ονδούρα: Έκδοση ενός υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών στις ΗΠΑ

Ονδούρα: Έκδοση ενός υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Ονδούρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενός υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών ο οποίος δούλευε για το ισχυρό μεξικάνικο καρτέλ Σιναλόα, στην πρώτη τέτοια υπόθεση αφότου η χώρα τροποποίησε το νόμο ώστε να επιτρέπεται η διαδικασία, πριν από δύο χρόνια.

Ο Κάρλος Αρνόλδο Λόμπο, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ έφερε σε πέρας τη μεταφορά φορτίων κοκαΐνης πολλών τόνων από την Κολομβία για λογαριασμό συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στην Ονδούρα, στη Γουατεμάλα και στο Μεξικό, θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ονδούρας, έπειτα από σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας αργά χθες Παρασκευή.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει αναφέρει πως ανάμεσα στους πελάτες του Λόμπο ήταν το καρτέλ Σιναλόα, μια συμμορία που πρωτοστατεί στη διακίνηση της κοκαΐνης που μεταφέρεται μέσω Μεξικού στη βόρεια Αμερική.

Όπως και άλλες συμμορίες, αυτό το καρτέλ αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη πίεση από τις επιχειρήσεις που έχουν εξαπολύσει οι μεξικανικές αρχές. Ο επικεφαλής του επί σειρά ετών, ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού τον Φεβρουάριο.

Η Ονδούρα —το Κογκρέσο της οποίας ενέκρινε την τροποποίηση του νόμου ώστε να επιτρέπεται η έκδοση καταζητούμενων λαθρέμπορων ναρκωτικών στις αρχές του 2012— έχει μετατραπεί σε σημαντικό δίαυλο για τη μεταφορά των ναρκωτικών που διακινούν τα μεξικανικά καρτέλ προς βορρά.

Ο Λόμπο συνελήφθη την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και εισαγγελείς στην Ονδούρα ανακοίνωσαν πως κατασχέθηκαν πόροι αξίας 25 εκατ. δολαρίων που διέθετε.

Στον Λόμπο έχει ασκηθεί δίωξη για εμπορία ναρκωτικών από τη δικαιοσύνη στη Φλόριντα.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: 15χρονος επιβίωσε 6 ώρες κρυμμένος στην εισοχή τροχών αεροσκάφους

Γαλλία: Ο Μανουέλ Βαλς επαναλαμβάνει τη θέση ότι το ευρώ είναι ισχυρό