ΚΟΣΜΟΣ

Οδησσός: Νέα μονάδα ειδικών δυνάμεων ανέλαβε καθήκοντα

Οδησσός: Νέα μονάδα ειδικών δυνάμεων ανέλαβε καθήκοντα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι μια νέα μονάδα των ειδικών δυνάμεων ανέλαβε καθήκοντα στην Οδησσό μετά την "παταγώδη" αποτυχία της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές έπειτα από ένα σαββατοκύριακο αιματηρής βίας με δεκάδες νεκρούς στην πόλη.


Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η νέα μονάδα απαρτίζεται από "ακτιβιστές πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν την πόλη της Μαύρης Θάλασσας αυτές τις δύσκολες ημέρες". Ολόκληρη η ηγεσία της αστυνομίας της Οδησσού αποπέμφθηκε και είναι πιθανόν να διωχθεί. Ο Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η αστυνομία της Οδησσού ενήργησε "με σκανδαλώδη, έως και εγκληματικό, τρόπο" και προειδοποίησε ότι "η τιμή της στολής δεν θα παράσχει κάλυψη".

Η ουκρανική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές της χώρας "αναξιόπιστες" απέναντι στη δράση των φιλορώσων αυτονομιστών που το Κίεβο καταγγέλλει ότι υποστηρίζονται και καθοδηγούνται από τη Μόσχα.

Οι μονάδες στις οποίες αναφέρθηκε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών προέρχονται εν μέρει από τις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση του κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Αυτό είναι πιθανόν να εξοργίσει τους αντιπάλους της ουκρανικής κυβέρνησης που την κατηγορούν ότι προωθεί τη δράση "φασιστικών" ομάδων, όπως ο Δεξιός Τομέας που έλαβαν μέρος στην εξέγερση της Πλατείας του Μαϊντάν.

Η απώλεια της Οδησσού, πόλης που κατοικείται από Ρώσους, Ουκρανούς, Τατάρους και Γεωργιανούς, της κοσμοπολίτικης ιστορικής νότιας πύλης της τσαρικής Ρωσίας, που διαθέτει δύο λιμάνια και ένα πετρελαϊκό τερματικό σταθμό , θα αποτελούσε πολύ σημαντικό πολιτικό και οικονομικό πλήγμα για το Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες της Ουκρανίας: Φοβόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο