ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Σε σκάνδαλο εμπλέκεται ο πρόεδρος της χώρας

Ρουμανία: Σε σκάνδαλο εμπλέκεται ο πρόεδρος της χώρας

Τον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου να παραιτηθεί, κάλεσαν τα δύο Σώματα του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, τονίζοντας πως δεν έχει πλέον τη δικαιοδοσία να διασφαλίζει το κύρος, την ηθική ακεραιότητα και τη νομιμότητα της προεδρίας της χώρας.

Στη δήλωση υποστηρίζεται ότι προκλήθηκε «σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στο κύρος της προεδρίας της χώρας, μετά την εμπλοκή του αδελφού του προέδρου της Ρουμανίας σε πολύ σοβαρά παραπτώματα διαφθοράς, καθώς και τις σχέσεις του με ανθρώπους που ανήκουν σε πολύ επικίνδυνα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα και για εκλογικούς σκοπούς από τον Τραϊάν Μπασέσκου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη σε μια υπόθεση διαφθοράς, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο αδελφός του.

Συγκεκριμένα, ο τηλεοπτικός σταθμός Antena 3 μετέδωσε αποσπάσματα από βίντεο στο οποίο ο αδελφός του, Μίρτσεα Μπασέσκου, φάνηκε να παραδέχεται ότι παρέλαβε 250.000 ευρώ προκειμένου να μεσολαβήσει για λογαριασμό του Σάντου Άνγκελ, ο οποίος δικαζόταν για απόπειρα δολοφονίας.

«Ποτέ δεν έχω μιλήσει με τον αδερφό μου για στήριξη του Σάντου Άνγκελ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

Ο Μιρτσέα Μπασέσκου 60 ετών, πάντως, συνελήφθη με την κατηγορία της άσκησης επιρροής, ενώ το δικαστήριο του Βουκουρεστίου στις 20 Ιουνίου όρισε την προφυλάκισή του για 30 μέρες.

«Ο Μιρτσέα Μπασέσκου χρησιμοποίησε την ιδιότητά του ως μέλος της οικογένειας του προέδρου της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, δίνοντας την εντύπωση ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τους δικαστές στην έκδοση ηπιότερης ποινής ή ακόμη και απελευθέρωσης των Σάντου Άνγκελ και Μπερτσέα Μοντιάλ που έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα», ανέφερε σε έκθεσή της η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις έρευνες της DNA, μεσάζοντας φέρεται να είναι ο Μάριαν Καπατάνα, ο οποίος έλαβε 250.000 ευρώ, ως πρώτη δόση από το σύνολο των 600.000 ευρώ που είχε κληθεί να καταβάλει η οικογένεια του Μπερτσέα Μοντιάλ. Τα χρήματα περιήλθαν στην κατοχή του Μιρτσέα Μπασέσκου.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βίκτορ Πόντα ζήτησε από τον κεντροδεξιό αντίπαλό του Τραϊάν Μπασέσκου να παραιτηθεί για να προστατεύσει το κύρος της δικαιοσύνης από το σκάνδαλο.

Την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρουμανίας ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου ότι δε γνώριζε τίποτα για την υπόθεση.

«Ζητώ συγγνώμη απ΄ όλους τους Ρουμάνους για το θλιβερό γεγονός, τη σύλληψη του αδελφού μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο πρόεδρος είναι το πρόσωπο με τη συνταγματική εξουσία να διορίζει, να προάγει ή να ανακαλεί δικαστές, καθώς και γενικούς εισαγγελείς, λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή και ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη η Ρουμανία να εκπροσωπείται από θεσμούς πέρα από κάθε υποψία για συνεννοήσεις με το οργανωμένο έγκλημα», τονίζεται στη δήλωση των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου και σημειώνεται ότι προκαλούν ανησυχία οι δραματικές επιπτώσεις που έχει στην αξιοπιστία της Ρουμανίας το σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται η οικογένεια του προέδρου της χώρας.

Λίγο αργότερα, το Ρουμανικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πολιτική διακήρυξη με αίτημα την παραίτηση του Μπασέσκου. Υπέρ της πολιτικής διακήρυξης ψήφισαν 344 μέλη του Κοινοβουλίου, ενώ 17 απείχαν.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ουγγρικής Δημοκρατικής Ένωσης Ρουμανίας (UDMR), του Συντηρητικού Κόμματος (PC) και του Λαϊκού Κόμματος – Νταν Ντιακονέσκου δεν πήραν θέση για το ζήτημα, την ίδια ώρα που οι αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος δεν συμμετείχαν στη συζήτηση που προηγήθηκε.

Διαβάστε ακόμα:

Φλόριντα: Έκανε μπάνιο, έφαγε και κοιμήθηκε. Σε ξένο σπίτι! (photo)

Μάντσεστερ: Βούτηξε από τα 15 μέτρα για να δροσιστεί! (video)