ΚΟΣΜΟΣ

Νέα συμφωνία για τριήμερη εκεχειρία στη Γάζα

Νέα συμφωνία για τριήμερη εκεχειρία στη Γάζα

Αποδέχθηκαν τελικά οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της παλαιστινιακής πλευράς την πρόταση της Αιγύπτου για τριήμερη κατάπαυση του πυρός αρχής που ξεκινάει από τις 8:00 σήμερα το πρωί


Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία συμφώνησε στην κατάπαυση του πυρός δήλωσε στο CNN ο Ιζάτ Ρίσεγκ ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς.

Στην επιβεβαίωση της πληροφορίας προέβη και Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται με δηλώσεις του στο Reuters.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της αιγυπτιακής πρωτοβουλία. Εάν η κατάπαυση του πυρός τηρηθεί τότε δεν θα χρειαστεί η παρουσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε στο Reuters ο Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ είχε καταλήξει σε αυτή την απόφαση έπειτα από σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Επίσης σύμφωνα με το Reuters η Αίγυπτος κάλεσε αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών στο Κάιρο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ο βασικός στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς, επιτεύχθηκε.

«Όλες οι σήραγγες που εντοπίσαμε καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Μοτί Άλμοζ στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel-2, λέγοντας ωστόσο ότι : «Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες αποστολές για να ολοκληρώσουμε».

Θυμίζουμε όμως ότι πρόκειται για την ένατη φορά που οι δυο πλευρές συμφωνούν σε εκεχειρία, ενώ οι τελευταίες δεν τηρήθηκαν ούτε για 2-3 ώρες, καθώς το Ισραήλ συνέχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις...

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Και πάλι παραβίασε το Ισραήλ την εκεχειρία - Ένα παιδί νεκρό

Συμφώνησε το Ισραήλ στην εκεχειρία