ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Οικονομική βοήθεια στη μάχη κατά του ιού ζητά ο Μπάν Γκι-Μουν

Έμπολα: Οικονομική βοήθεια στη μάχη κατά του ιού ζητά ο Μπάν Γκι-Μουν

Νέα επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια που θα ενισχύσει τη μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού Έμπολα απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι ταμείο του ΟΗΕ που έχει στόχο να συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, έχει λάβει μέχρι στιγμής μόλις 100.000 δολάρια, σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύστασή του.

Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν τον αγώνα, λίγοι έχουν υλοποιήσει τις υποσχέσεις τους με δωρεές.

Ο Μπαν Γκι-μουν τόνισε ότι είναι ώρα οι χώρες «που έχουν τη δυνατότητα» να προσφέρουν οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ο ΠΟΥ αναμένει ότι τα κρούσματα Έμπολα παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ οι νεκροί θα φτάσουν τους 4.500 μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 28 χώρες, η Αφρικάνικη Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, καθώς και αρκετά ιδρύματα και εταιρείες έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν 365 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όμως σχεδόν το σύνολο του ποσού αυτού δωρίστηκε απευθείας στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, ενώ μόλις 100.000 δολάρια έχουν δοθεί στο ταμείο από την Κολομβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αποφάσισε να συστήσει το ταμείο αυτό, το οποίο θα επιτρέπει την άμεση και ευέλικτη χρηματοδότηση των πιο άμεσων αναγκών.

«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα δούμε περισσότερες χώρες να επενδύουν στο ταμείο. Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας ανάγκες χρηματοδότησης που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα» είπε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, επικεφαλής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Η Αυστραλία έχει δεσμευθεί να προσφέρει περισσότερα από 8,7 εκατ. δολάρια στο ταμείο, ενώ η Χιλή, η Εσθονία, η Ινδία και η Ρουμανία έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προτάσεις για την παροχή συνολικά 19 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

Πανικός για τον Έμπολα: Πήγε στο αεροδρόμιο ντυμένος με ειδική στολή

Έμπολα- Τέξας: Σε καραντίνα νοσηλευτής που ήρθε σε επαφή με ασθενή

ΗΠΑ: Το μήνυμα της νοσοκόμας που μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα (vid)