ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Η εξάπλωση του ιού σε χάρτες

Έμπολα: Η εξάπλωση του ιού σε χάρτες

Σε εγρήγορση βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα σχετικά με την έξαρση του θανατηφόρου αιμορραγικού ιού Έμπολα στην Δ. Αφρική.


Σχεδόν κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε κάποιου επιπέδου επιφυλακή για ενδεχόμενα περιστατικά Έμπολα από άτομα που καταφτάνουν εκεί από τις πληγείσες χώρες της Αφρικής: Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία.

O αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα έχει ανέλθει στους 4.493 από τα 8.997 κρούσματα που είχαν συνολικά καταγραφεί σε επτά χώρες έως την 8η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι επτά πληγείσες χώρες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες από τον ΠΟΥ.

Μεταξύ των χωρών που έχουν εμφανιστεί συμπτώματα του ιού είναι η Ισπανία και οι ΗΠΑ -και στις δύο χώρες μολύνθηκαν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης-, καθώς επίσης η Σενεγάλη και η Νιγηρία, χώρες οι οποίες φαίνεται ότι κατάφεραν να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας.

«Είναι σαφές... ότι η κατάσταση στη Γουινέα, Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε επιδεινώνεται, με εκτεταμένη και συνεχή μετάδοση (του Έμπολα)», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην πρώτη ομάδα η Λιβερία αριθμεί 4.076 κρούσματα εκ των οποίων 2.316 θάνατοι. Στη Σιέρα Λεόνε ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 2.950 κρούσματα και 930 θανάτους. Στη Γουινέα έχουν καταγραφθεί 1.350 κρούσματα και 778 θάνατοι.

outbreak-distribution-map

Στο μεταξύ δείτε τα κρούσματα του Έμπολα που εμφανίστηκαν στην Αφρική από το 1976 ως το 2014.

Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την ιστορική επίδραση του Έμπολα στους ανθρώπους από το 1976 μέχρι και σήμερα. Κατά σειρά βλέπετε την χρονολογία, τη χώρα που επλήγη, τα κρούσματα και τους θανάτους.

Προσέξτε ότι η φετινή έξαρση του Έμπολα στη Δ. Αφρική είναι η χειρότερη τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης: Έμπολα: Οικονομική βοήθεια στη μάχη κατά του ιού ζητά ο Μπάν Γκι-Μουν