ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το Σαχέλ και εμείς: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα εμπλακούμε

Το Σαχέλ και εμείς: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα εμπλακούμε
Γάλλοι στρατιώτες στην έρημο, μάχονται εναντίον ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων.
New York Times

Τι υποστηρίζουν υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές - Πανέτοιμο το ΓΕΕΘΑ να στείλει Έλληνες καταδρομείς στην Αφρική.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του άρθρου 18 της ελληνογαλλικής συμφωνίας που μιλά για τη δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων στο Σαχέλ.

Σε ποιο στάδιο όμως βρισκόμαστε σε επιχειρησιακό επίπεδο; Είναι θέμα αλληλεγγύης προς χώρες της Αφρικής ή αποτέλεσμα πίεσης από τους Γάλλους;

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή θα έχει υποστηρικτικό ρόλο στην εμπόλεμη ζώνη. Δηλαδή οι μονάδες που θα στείλουμε δεν θα αφορούν στην πρώτη γραμμή στην οποία μετέχουν αποκλειστικά γαλλικές δυνάμεις.

Οι δικές μας μονάδες, θα ενταχθούν στην δεύτερη ομάδα, η οποία έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα και στην οποία μετέχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές με τις οποίες συνομιλήσαμε, μας τονίζουν ότι το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να στείλει ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων που κατά πληροφορίες θα προέρχονται από την ειδική μονάδα Ειδικών αλεξιπτωτιστών.
Αθήνα και Παρίσι έχουν πραγματοποιήσει ανεπίσημες σχετικές συνομιλίες και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό και σε διπλωματικό επίπεδο.

Όμως επίσημο αίτημα από τη Γαλλία ακόμη δεν έχει υποβληθεί και ούτε μέχρι στιγμής έχει ασκηθεί πίεση προς την επιτάχυνσή της ελληνικής συνδρομής οποιοδήποτε επίπεδο επαφών.

Η Γαλλία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την περιοχή που εκτείνεται νότια της ερήμου Σαχάρας, όπου δρουν πολύ βίαιες ισλαμιστικές ομάδες. Η Γαλλία θα ήθελε να μειώσει κατά το ήμισυ τις στρατιωτικές της δυνάμεις και η αλήθεια είναι η γαλλική κοινή γνώμη δεν βλέπει θετικά τη συνέχιση της επιχείρησης εκεί των γαλλικών Δυνάμεων.

Από τη στιγμή λοιπόν που το ΓΕΕΘΑ είναι έτοιμο, απομένει η πολιτική βούληση για να ληφθεί η απόφαση και ο Υπουργός Εξωτερικών να βάλει την υπογραφή του για την αποστολή ένοπλης ελληνικής ομάδας στο εξωτερικό για παροχή βοήθειας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε από το βήμα της βουλής ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει και κυρίως πότε θα το πράξει. Ίσως η απόφασή του να στείλει Έλληνες στρατιώτες στη καυτή ζώνη του Σαχέλ, να μην είναι ανεξάρτητη από το πώς θα εξελιχθούν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο το προσεχές διάστημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος μέτρων για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Μόνο με εμβολιασμένους θέατρα, κινηματογράφοι

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Έξαλλος ο Γιώργος Παπαδάκης! Σηκώθηκε κι έφυγε από την εκπομπή ενώ ήταν στον «αέρα»