ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Κυριάκος Κενεβέζος στο Newsbomb.gr: «Δεν αποκλείω κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία»

Κυριάκος Κενεβέζος
Ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κενεβέζος
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στην Αλεξία Τασούλη.

Οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, η παρενόχληση του Nautical Geo, η τουρκική navtex εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, οι συνεχείς επιθετικές δηλώσεις, προμηνύουν ότι το κλίμα έντασης θα συνεχιστεί, εκτιμά ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, ο κ. Κενεβέζος δηλώνει ότι αν η Τουρκία επιλέξει την οδό της συνεννόησης και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, η Κύπρος θα την καλωσορίσει.

- Πώς αξιολογείτε τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με τη δημοσιοποίηση του χάρτη από το υπ. Αμυνας της Τουρκίας;

Έχω την αίσθηση ότι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Είναι προφανές ότι εντάσσεται και αυτή η ενέργεια μέσα στο πλαίσιο των ενεργειών επιβεβαίωσης του ρόλου του «ταραξία» της περιοχής, και όχι μόνο, που έχει επιλέξει η Τουρκία.

Είναι πολύ κρίσιμο να συνεχίσουμε πολύ ουσιαστικά να προτάσσουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία τα ζητήματα αρχής πάνω στα οποία εδράζεται διαχρονικά το σύνολο των πολιτικών και διπλωματικών επιλογών μας.

Δυστυχώς, είναι προφανές ότι με την Τουρκία υπάρχει τελείως αντίθετη σκοπιά από την οποία παρακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά και ενεργούμε.

Από την μία πλευρά έχουμε την υιοθέτηση και υπηρέτηση αρχών και αξιών με στόχο την ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή και από την άλλη πλευρά έχουμε μία χώρα η οποία επικαιροποιεί συνεχώς τις συμπεριφορές παραβατικότητας, απειλών αλλά και παραβίασης κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου.

Αποτελεί λοιπόν και αυτή η ενέργεια για την οποία με ρωτήσατε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της πιο πάνω αμετροεπούς και παραβατικής συμπεριφοράς.

- Εκτιμάτε ότι θα κλιμακώσουν και άλλο την ένταση που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2023, κρίσιμο έτος εκλογών για τον Ταγίπ Ερντογάν;

Θα μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω σε εκτίμηση ή εικασίες αφού είναι αρκετά δύσκολο όταν δεν σκέφτεσαι με τον τρόπο που σκέφτεται ο άλλος, γιατί προφανώς δεν συνάδουν ούτε καν προσεγγίζουν οι αντιλήψεις και οι φιλοσοφίες, να είσαι σχετικά κοντά στον τρόπο που σκέφτεται.

Όμως, η λογική σειρά των πραγμάτων και η μέχρι τώρα εικόνα και δεδομένα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια πρόβλεψη ή/και εκτίμηση δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.

Αυτό όμως μας υποχρεώνει ακόμη περισσότερο να συνεχίσουμε αλλά και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας προς κάθε κατεύθυνση, τόσο εντός αλλά πολύ περισσότερο εκτός, ώστε να έχουμε επανέναρξη, τουλάχιστον, συνομιλιών αναφορικά με το Κυπριακό αλλά και ευρύτερα αποκλιμάκωση της έντασης χωρίς όμως αυτό να είναι αποτέλεσμα παραβίασης αρχών.

- Την άλλη εβδομάδα θα γίνει στην Αθήνα η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Η Άγκυρα προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει το Κάιρο. Επομένως τι μήνυμα θα σταλεί από τη σύνοδο προς την Τουρκία;

Δεν είπαμε ποτέ και δεν στοχεύσαμε ποτέ όλο αυτό το πλέγμα και πλαίσιο συνεργασιών το οποίο με πολύ κόπο πετύχαμε, ότι επιδιώκει παράλληλα την απομόνωση της Τουρκίας.

Ακριβώς το αντίθετο είπαμε. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι σ’ αυτές τις προσπάθειες με βασική προϋπόθεση το σεβασμό όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτές καθώς και των αρχών και αξιών και στοχεύσεων αυτών.

Δεν είναι δυνατόν να θες την ίδια ώρα να συμμετέχεις σε μία συνεργασία ενώ την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζεις ένα από τα μέρη αυτής, ενώ πολύ περισσότερο παραβιάζεις κυριαρχικά δικαιώματα αυτού.

Αν λοιπόν η Τουρκία επιλέξει την οδό της συνεννόησης και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα δεχτούμε την αλλαγή της συνολικής εικόνας.

Δεν είναι σήμερα που στέλνουμε αυτό το μήνυμα στην Τουρκία. Το στέλνουμε συνεχώς, το γνωρίζει, καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι που θα μπορούσαν να την πείσουν ή όλοι όσοι προσπαθούν όντως να την πείσουν αλλά είναι σαφές ότι επιλέγει συνειδητά την οδό της σύγκρουσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Άνοιξαν Κηφισός και Ποσειδώνος

Κακοκαιρία Μπάλλος: Πού δεν λειτουργούν σχολεία και παιδικοί σταθμοί - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Τζόκερ: Πού συμπληρώθηκαν τα τυχερά δελτία που μοίρασαν 7 εκατ. ευρώ σε έξι τυχερούς