ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Διερευνητικές Αθήνας - Άγκυρας: Οι Τούρκοι «επιστράτευσαν» και τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Διερευνητικές Αθήνας - Άγκυρας: Οι Τούρκοι «επιστράτευσαν» και τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Το πρόσωπο που δεν πέρασε απαρατήρητο στις χθεσινές συζητήσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας

Μπορεί η χθεσινή συζήτηση να αφορούσε τη θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επικεφαλής να ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, όμως ένα άλλο πρόσωπο- κλειδί στις διμερείς σχέσεις, δεν πέρασε απαρατήρητο.

Ο γενικός διεθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγιές ήταν στο τραπέζι αν και η ειδικότητα δεν είναι τόσο η οικονομική διπλωματία όσο οι πολιτικές σχέσεις.

Διότι είναι ο διπλωμάτης που συνέταξε μεταξύ άλλων τους χάρτες που κατατέθηκαν στον ΟΗΕ και περιγράφουν τον τουρικό ισχυρισμό ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα.

Είναι ο διπλωμάτης που συνέταξε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και υποστήριξε στις εκθέσεις του ότι η Κρήτη έχει μειωμένη επήρεια και ότι υπάρχουν θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Είναι ο διπλωμάτης που παρουσιάζει στους ξένους διπλωμάτες στην Άγκυρα τις τουρκικές θέσεις.

Η παρουσία του υποδήλωνε ότι οι διεκδικήσεις είναι πάντα στο τραπέζι όποιο και αν είναι το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι χθές δεν ανακοινώθηκε καμία συμφωνία αν και υπήρχαν προχωρημένες συζητήσεις για την έναρξη ακτοπλοϊκού δρομολογίου Σμύρνης - Θεσσαλονίκης.

Οι διερευνητικές συνομιλίες σήμερα διεξάγονται υπό μια νέα ιδαιτερότητα. Το χθεσινό διάγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας, εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει όλο το γεωπολιτικό σκηνικό.

Και με τη Ρωσία έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και η Αθήνα και η Αγκυρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.