ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το παρασκήνιο της απέλασης των Ρώσων διπλωματών

Το παρασκήνιο της απέλασης των Ρώσων διπλωματών
Οι ελληνορωσικές σχέσεις θα ξαναπεράσουν άλλη μια κρίση

Τι αναφέρουν στο Newsbomb.gr πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών

Μονόδρομο χαρακτηρίζουν από το υπουργείο Εξωτερικών την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τη στιγμή που17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες στις χώρες τους.

Η Γερμανία έχει απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες, άλλους 30 η Γαλλία

ενώ και η Ιταλία, η Δανία η Σουηδία η Ισπανία, η Λιθουανία ζήτησαν από τους Ρώσους διπλωμάτες να τις εγκαταλείψουν.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ αποφάσισε την απομάκρυνση ορισμένων αξιωματούχων της Μόνιμης αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας της ΕΕ για συμμετοχές αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς.

Όμως για την Ελλάδα δεν ήταν μόνο θέμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, άλλωστε η χώρα μας όπως κατ’επανάληψη έχει δηλώσει ο Νίκος Δένδιας συντάσσεται με τις ευρωπαϊκές επιταγές.

Διπλωματικές πηγές προσθέτουν ότι οι συγκεκριμένοι 12 Ρώσοι διπλωμάτες ήταν υπό έρευνα για τη δράση τους στη Βόρεια Ελλάδα πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών ήταν αρκετά λακωνική και προσεκτική:

«Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963”

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών Θ. Δεμίρης κάλεσε χθες τον Ρώσο πρέσβη για να τον ενημερώσει και ασφαλώς αναμένεται απάντηση και απελάσεις από τους 34 Έλληνες διπλωμάτες που έχουν διπλωματικό status στη Μόσχα.

Άλλωστε η ανάρτηση της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα δεν αφήνει καμία αμφιβολία: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae. Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Οι ελληνορωσικές σχέσεις θα ξαναπεράσουν άλλη μια κρίση και στο ερώτημα αν δεν ήταν ο πόλεμος θα είχαν απελαθεί σε αυτή τη χρονική στιγμή οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες, η απάντηση λένε διπλωματικές πηγές ότι είναι ένα ερώτημα υποθετικό που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν απελαθεί δύο Ρώσοι διπλωμάτες, ενώ είχε απαγορευθεί η είσοδος σε άλλους δύο, με αφορμή πληροφορίες για ανάμειξή τους σε δραστηριότητες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τα γεγονότα στην Μπούτσα