ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί η Αλεξανδρούπολη μπήκε στο «στόχαστρο» της Άγκυρας

Γιατί η Αλεξανδρούπολη μπήκε στο «στόχαστρο» της Άγκυρας
H παραραβίαση της εθνικής κυριαρχίας σε απόσταση αναπνοής από την Αλεξανδρούπολη έγινε λίγες μόλις ώρες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον
AP Photo

Η Αλεξία Τασούλη εξηγεί την κίνηση της Άγκυρας που προκάλεσε το έντονο ελληνικό διάβημα

«H επιλογή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως πεδίου κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας τη δεδομένη μάλιστα χρονική στιγμή αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια ενάντια στην εθνική μας κυριαρχία», σχολίαζε ο πρόεδρος του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης μόλις εγινε γνωστό το αυστηρό διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα.

H παραραβίαση της εθνικής κυριαρχίας σε απόσταση αναπνοής από την Αλεξανδρούπολη έγινε λίγες μόλις ώρες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, για την ακρίβεια μόλις είχε προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αθήνα.

Τα δύο τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από το Μπαντιρμά στις 11:21 το πρωί και από εκείνη τη στιγμή προχώρησαν σε ένα μπαράζ παραβιάσεων που ξεκίνησε από τη Ρόδο και συνεχίστηκε με τη Σάμο, τη Λήμνο και έφτασε μέχρι βορειοδυτικά της Σαμοθράκης, ανάμεσα στο νησί και την Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα 2,5 ναυτικά μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Έβρου.

Από εκεί έστριψαν και έφυγαν ξανά ανατολικά. Κατά τη διάρκεια των παραβιάσεων εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Λήμνο.

Με αυτή τη κίνηση εκνευρισμού σε αυτή τη χρονική στιγμή, η Τουρκία δείχνει ότι δεν την ενδιαφέρει τι συζητάει η Ελλάδα με τους Αμερικανούς και κυρίως δεν την ενδιαφέρει τι λένε οι Αμερικανοί για την Ελλάδα και κυρίως για την Αλεξανδρούπολη, εκεί όπου οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται.

Ο ίδιος ο Αμερικανλος πρόεδρος Τζο Μπαιντεν συζήτησε ειδικά το θέμα της Αλεξανδρούπολης στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Λευκό Οίκο να αναγνωρίζει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας.

Ενδεικτικό είναι τι είχε πει ο ίδιος ο πρώην Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ότι η Αλεξανδρούπολη έχει κατακτήσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο και ότι καταδεικνύει το είδος της ηγεσίας που ασκεί η Ελλάδα και μας δείχνει πόσο έχει αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Πάιατ είχε δηλώσει πολύ περήφανος για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η η αμερικανική πρεσβεία στο να φτάσουμε εδώ.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Τούρκο πρέσβη για το εντονότατο διάβημα στο οποίο αναφέρεται ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Σε αυτό το σκηνικό έντασης με την Τουρκία, θα έχει ενδιαφέρον και η τοποθέτηση των ίδιων των Αμερικανών αφού μπορεί η παραβίαση να αφορά παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας όμως το γεγονός ότι υπάρχει στρατιωτική αμυντική συνεργασία με επίκεντρο και την Αλεξανδρούπολη, όπου υπάρχει αμερικανική στρατιωτική βάση ,είναι θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν και η πρώτη τοποθέτηση του νέου Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη για τις εξελίξεις.