ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας: Ενισχύεται ο άξονας Αθήνας - Ουάσιγκτον - Ιερουσαλήμ

Στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας: Ενισχύεται ο άξονας Αθήνας - Ουάσιγκτον - Ιερουσαλήμ
Eurokinissi

Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ ο Νετανιάχου έχει συνεργαστεί επιτυχώς με διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ

Σε δέκα ημέρες από τώρα ο Νίκος Δένδιας προγραμματίζει επίσκεψη στο Ισραήλ προκειμένου να συναντήσει τον νέο υπουργό εξωτερικών Έλι Κοέν. Η συγκυρία έχει μεγάλη σημασία καθώς ένα μήνα αργότερα ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται στην περιοχή και θα επισκεφτεί Αθήνα, Άγκυρα, Ιερουσαλήμ.

Θα δώσει επίσης στήριξη στο Μπεντζαμίν Νετανιάχου ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτων της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης.

Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ ο Νετανιάχου έχει συνεργαστεί επιτυχώς με διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις και με τη Νέα Δημοκρατία και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ ακόμη και εποχές που η Τουρκία ήταν στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ.

Σήμερα βέβαια η Τουρκία προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και ενώ στις αρχές του χρόνου ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, έπειτα από πολλά χρόνια «διακοπής» στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Το 2018 η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ αντιδρώντας στο θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ, αλλά και στη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να αναφερθεί στον άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ αλλά και Κύπρου καθώς και οι τέσσερις χώρες σέβονται το διεθνές δίκαιο και έχουν ίδιες αξίες.

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν ισχυροποιηθεί και έχουν στρατηγικό βάθος, και η σχέση έχει αναπτυχθεί όχι μόνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και μεταξύ των δύο κοινωνιών.

Ενδεικτικό των στενών διμερών σχέσεων και του βάθους τους είναι ο αριθμός των διμερών εκατέρωθεν επισκέψεων αξιωματούχων των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά τις κοινές επισκέψεις αξιωματούχων του Ισραήλ με άλλες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, σημείωσαν. Περισσότερες επισκέψεις πραγματοποιούνται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ παρά μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Οικονομία, ενέργεια και τουρισμός είναι οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος. Ειδικά για τον τουρισμό, όταν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία επιδεινώθηκαν, οι Ισραηλινοί τουρίστες ανακάλυψαν την Ελλάδα. Οι τουριστικές ροές από το Ισραήλ στην Ελλάδα θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Στο τομέα της άμυνας το Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα έβαλε τη σφραγίδα στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις.

Η νίκη του Νετανιάχου στις τελευταίες εκλογές θεωρείται ότι είναι μια θετική εξέλιξη και όσο και αν το έργο για τον αγωγό East Μed ναυάγησε, η ρευστότητα στην Ανατολική Μεσόγειο οδηγεί μαθηματικά σε αναζήτηση νέων τρόπων συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: «Δύο χρόνια από την ημέρα που η Ελλάδα μεγάλωσε τον εθνικό της χώρο»

Παραιτείται από ευρωβουλευτής ο Νίκος Ανδρουλάκης; Η στρατηγική εν όψει των εκλογών

Market Pass: Στην «τσέπη» τα χρήματα δίχως υποχρέωση αγορών - Το «πέναλτι» και η πρώτη πληρωμή