ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι Ευρωεκλογές είναι το Δημοψήφισμα που δεν έγινε για το Μνημόνιο

Τσίπρας: Οι Ευρωεκλογές είναι το Δημοψήφισμα που δεν έγινε για το Μνημόνιο

«Αυτές οι εκλογές δεν είναι σαν τις άλλες Ευρωεκλογές. Είναι το δημοψήφισμα που δεν έγινε το Μάιο του 2010 για το Μνημόνιο, είναι ουσιαστικά εθνικές εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης αλλά και της Γερμανίδας Καγκελαρίου εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τους ως συνυπεύθυνους για την καταστροφική πορεία της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Μέρκελ έφτιαξε το «προξενιό Σαμαρά -Βενιζέλου» και τους ανέθεσε να συνεχίσουν την εφαρμογή του Μνημονίου.

«Αν η κ. Μέρκελ είχε κάνει τα ίδια στη Γερμανία με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα θα είχε φύγει με ελικόπτερο από την Καγκελαρία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα, κανένας ευρωπαϊκός λαός δεν θα είχε ανεχτεί αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τύποις είναι ευρωπαϊκή χώρα. Στην ουσία έχει φύγει εδώ και 4 χρόνια από την Ευρώπη. Στοίχημα μας είναι να την επαναφέρουμε ισότιμη στην Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, οι οποίες αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει απίστευτο θράσος, όταν εκμεταλλεύεται τις δηλώσεις του ιστορικού στελέχους, ενώ είναι εκείνη που εδώ και 4 χρόνια χρησιμοποιεί τον εσωτερικό δανεισμό, με μειώσεις μισθών και συντάξεων, για να διασώσει τις χρεοκοπημένες τράπεζες.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί την ίδια τακτική με τις εκλογές του 2012», εξηγώντας ότι διαστρεβλώνουν και παραποιούν δηλώσεις, χρησιμοποιώντας τις αποσπασματικά.

«Η επανάληψη της ιστορίας είναι φάρσα. Στις εκλογές του 2012 έλεγαν μην ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα έρθει να σας πάρει τις καταθέσεις, μην ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα σας πάρει τα χωράφια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ συμπλήρωσε:

«Θα έρθουμε για να σταματήσει η λεηλασία, η καταστροφή...Δεν είπαμε ότι κρατάμε μαγικό ραβδί. Τέσσερα χρόνια καταστροφής είναι πολλά για να αλλάξουν όλα σε λίγο καιρό. Δεν είπαμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τα πάντα. Ερχόμαστε για να μπει τέλος στην καταστροφή, για να επαναφέρουμε το αίσθημα της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού».

Όσον αφορά στα όσα του καταλογίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ότι δηλαδή υπόσχεται και τάζει ανέφικτα πράγματα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Έχω υποσχεθεί συγκεκριμένα πράγματα. Η πατέντα της παροχολογίας ανήκει στα δύο κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή».

«Πρέπει άμεσα να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο δεν θα διαπραγματευθούμε με τους εταίρους. Μαζί τους θα διαπραγματευθούμε μόνο τη δανειακή σύμβαση και την έξοδο από το Μνημόνιο», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να επανεκκινηθεί η οικονομία της χώρας και να πάμε σε συνολική διαπραγμάτευση για το χρέος, και τότε, εξέφρασε την άποψη, «θα μπορέσουμε, με ανάπτυξη, να πληρώσουμε το χρέος, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953». Στην ερώτηση ποια θα είναι αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης για «κούρεμα» του χρέους, τόνισε ότι το πρόβλημα θα είναι και για την ίδια την Ευρώπη. Όμως ο μόνος τρόπος είναι να διαπραγματευθούμε, επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι έξω από τους θεσμούς και τους κανόνες της ΕΕ.

«Αυτές οι εκλογές δεν είναι σαν τις άλλες Ευρωεκλογές. Είναι το δημοψήφισμα που δεν έγινε το Μάιο του 2010 για το Μνημόνιο, είναι ουσιαστικά εθνικές εκλογές», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα προκαλέσει άμεσες πολιτικές εξελίξεις καθώς η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κρατηθεί, εκτίμησε, ενώ για τις εθνικές εκλογές υποστήριξε πως όποτε και αν γίνουν, το κόμμα του θα είναι αυτοδύναμο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ιστορικό και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα διαψεύσει πολλούς και θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής βούλησης και επιλογών της κυβέρνησης.

Αν είναι μεγάλο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα το αποτέλεσμα καταδικάζει τα κόμματα της κυβέρνησης θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι διαφορετικό «να ζητάμε εκλογές με μία ψήφο διαφορά και διαφορετικά θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε εξελίξεις με μεγάλη διαφορά». Αν το αποτέλεσμα είναι μια συντριπτική ήττα για την κυβέρνηση, τότε αυτή δεν θα κρατηθεί ούτε μία μέρα, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερωτήσεις σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τη συζήτηση για το νόμισμα την ξεκίνησε η Μέρκελ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, και υπενθύμισε τις συζητήσεις και το παρασκήνιο των Καννών το 2011 και τη συζήτηση γύρω από τη θέση του Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας συγκεκριμένα το δημοσίευμα των Finacial Times για τις Κάννες υπογράμμισε ότι «Το δημοσίευμα δεν έχει διαψευστεί. Περιμένω να διαψευστεί. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό το δημοσίευμα φανερώνει ότι υπάρχει σχεδιασμός τρομοκράτησης του ελληνικού λαού».

Επιπλέον ο Α. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό σε debate λέγοντας «Ας έρθει ο κ. Σαμαράς με όποια ατζέντα θέλει σε ένα debate να κουβεντιάσουμε. Έστω και μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς φοβάται τον διάλογο όπως ο διάολος το λιβάνι, γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Γιατί τότε ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι είναι βασικός εκπρόσωπος της Ελλάδας του χθες».

Κληθείς να απαντήσει για τις καταγγελίες από μέρους της Ν.Δ. ότι ο υπέκλεψε το σύνθημα του κυβερνώντος κόμματος «Νέα Ελλάδα», ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι το υπέκλεψε λέγοντας πως ούτως ή άλλως επρόκειτο για ένα παλιό σύνθημα της Αριστεράς.

«Τελικά θέλει να φτιάξει νέο κόμμα ο κ. Σαμαράς» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον τίτλο «Νέα Ελλάδα».

Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι « θα μείνει καρφωμένος στην κυβέρνηση όποιο αποτέλεσμα αν φέρει το ΠΑΣΟΚ», το οποίο, όπως είπε «το διέλυσε και το έκανε συνιστώσα της ΝΔ στην πιο ακραία εκδοχή της».

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2014: Τσίπρας: Ψηφίζουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2014: «Πατάει γκάζι» ο Τσίπρας ενόψει κάλπης