ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Καρύδης: Οι ψηφοφόροι έφυγαν από λάθη, ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Άκη

Δημήτρης Καρύδης: Οι ψηφοφόροι έφυγαν από λάθη, ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Άκη

Με μακρά θητεία στα επικοινωνιακά του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Καρύδης επιστρέφει στην εκλογική μάχη της Α΄Πειραιά της οποίας υπήρξε βουλευτής στο παρελθόν. Στην συνέντευξή του στο Newsbomb.gr απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τα νέα μέτρα και τη νέα συμφωνία, αλλά και για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν το κόμμα σε διασπάσεις και σε δημοσκοπική συρρίκνωση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ NEWSBOMB ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΣΤΗΝ Α΄ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψαν το κόμμα προς άλλα κόμματα, και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή εξαπατήθηκαν, αλλά και μετά από λάθη και ντροπές όπως του Τσοχατζόπουλου, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbomb, ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης.

Ο πρώην επικεφαλής επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί τον Παπανδρέου για ιδιοκτησιακή αντίληψη, απόδραση και διάσπαση, δεν βρίσκει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο από αυτά που έχει ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο να μετανιώνει, επιτίθεται στο ΠΟΤΑΜΙ ότι δεν έχει ιδεολογικοπολιτική βάση και επισημαίνει ότι ο στόχος που κυνηγάει το κόμμα του είναι η 3η θέση για να διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση στο ίδιο πλαίσιο (δημοκρατικό και ευρωπαϊκό τόξο) με την απερχόμενη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ διακηρύττει ότι το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, δεν θα επιτρέψει τη μείωση μισθών και συντάξεων , εκτιμά ότι τελικώς θα ληφθούν τέτοια μέτρα, εξ ανάγκης, αλλά από αυτούς που σήμερα δημαγωγούν, υπαινισσόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ.

Που θεωρείτε ότι πήγαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και γιατί;

- Προφανώς πήγαν σε πολλές κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στο ΣΥΡΙΖΑ. Παραπλανήθηκαν και εξαπατήθηκαν από τις ανέξοδες υποσχέσεις και τα μεγάλα ψέματα .Τώρα όμως είναι η ώρα της Αλήθειας και της Ευθύνης για όλους ανεξαιρέτως.

Παρ' όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, άλλαξε την Ελλάδα και έβαλε τη σφραγίδα του στην πιο πετυχημένη, δημοκρατική, ειρηνική και κοινωνικά δίκαιη περίοδο του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, την Μεταπολίτευση.

Πήρε μια Ελλάδα όπου οι μισοί Έλληνες ήταν διωκόμενοι, αποκλεισμένοι και στο περιθώριο και έφερε τους μη προνομιούχους στο προσκήνιο. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο είχαν την κινητικότητα και την κοινωνική συνοχή που γνώρισε η Ελλάδα επί ΠΑΣΟΚ. Και όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις από το ΕΣΥ και τα ΚΕΠ μέχρι τον ΑΣΕΠ, την ισότητα των φύλων και την ένταξη στο Ευρώ, έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς και σε αυτή την πορεία υπήρξε φθορά και λάθη. Σίγουρα υπήρξαν ντροπιαστικά και προκλητικά παραδείγματα όπως αυτό του Τσοχατζόπουλου. Και προφανώς πολλοί άνθρωποι ήρθαν στο ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποίησαν το ΠΑΣΟΚ, μονάχα για να κερδίσουν και να ωφεληθούν, χωρίς αξίες και ιδανικά.

Αλλά, σήμερα, που η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές και που οι επιλογές μας είναι κρισιμότερες από ποτέ, εμείς λέμε στον κόσμο που ιστορικά ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, λέμε στους πραγματικούς ιδεολόγους Σοσιαλιστές, στους Δημοκράτες, στους προοδευτικούς πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, δεν κρύβεται, και βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους ανθρώπους της
Με σεβασμό στον κόσμο που πίστεψε στο ΠΑΣΟΚ, όπου κι αν βρίσκεται σήμερα, τον καλούμε να γυρίσει στο σπίτι του, και μαζί να ξαναδώσουμε τις μάχες εμπροσθοφυλακής που ξέρουμε να δίνουμε, για να ξαναχτίσουμε μαζί την Ελλάδα σε στέρεες βάσεις, με οδηγό την αλήθεια.

"Όσο συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα, τα σκληρά μέτρα θα αναγκαστούν να τα πάρουν όσοι σήμερα δημαγωγούν"

Εάν το ΠΑΣΟΚ μπει οριακά ή δεν μπει στη Βουλή, τι θα κάνετε; Θα επιχειρήσετε συνένωση με το Κίνημα του Παπανδρέου;

- Το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του, τα όργανά του, ο Πρόεδρός του και πάνω απ' όλα τα μέλη και ο κόσμος του, η ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης, δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για την ενότητα και την υπέρβαση. Βάζουμε πρώτα την Πατρίδα και την Παράταξη. Όπως αποδείχθηκε, άλλα πρόσωπα που τα έχει τιμήσει στον ύψιστο βαθμό το ΠΑΣΟΚ και ο κόσμος του, έχουν άλλες, προσωπικές προτεραιότητες και ιδιοκτησιακές προτιμήσεις, και μάλιστα λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται.

Ζήτημα συνένωσης δεν τίθεται για το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ πάλεψε και παλεύει για την ενότητα όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατίας και της Προόδου. Υποχρεωμένοι να απαντήσουν είναι αυτοί που διέσπασαν την παράταξη. Ο δημοκρατικός κόσμος μπορεί να πληγώθηκε, αλλά έχει μνήμη και κρίση και θα προστατέψει την ιστορική διαδρομή.

Εμείς τώρα στα δύσκολα που άλλοι δραπετεύουν, κρατάμε σταθερά και ψηλά τη σημαία της ευθύνης. Δύναμη μας είναι η ανιδιοτέλεια και η εντιμότητα του κόσμου της Δημοκρατικής Παράταξης. Είναι η αλήθεια των λόγων και η καθαρότητα των θέσεών μας. Και με την ψήφο των πολιτών θα τα καταφέρουμε, με το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα και τον Λαό ρυθμιστή.

Τι από όλα όσα έχετε ψηφίσει, έχετε μετανιώσει ως ΠΑΣΟΚ; Τι δεν βοήθησε τον τόπο από όλα αυτά τα νομοθετήματα και ποιο θα παίρνατε πίσω;

- Όταν κανείς έχει να διαχειριστεί την πιο μεγάλη κρίση της Χώρας μεταπολεμικά, στην πρώτη κρίσιμη φάση μόνος του, χωρίς καμία συναίνεση και στήριξη από κανέναν, φυσικά θα κάνει και λάθη. Και πολλά από αυτά τα λάθη πλήρωσε τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Σε προσωπικό επίπεδο, η δική μου κόκκινη γραμμή ήταν τα εργασιακά δικαιώματα και οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Όταν ήμουν Βουλευτής τα καταψήφισα αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της επιλογής.

Στρατεύτηκα όμως στη μάχη του 2012 γνωρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η δύναμη που κράτησε τη χώρα ζωντανή και όρθια μέσα στην Ευρώπη. Αν κάνω μια αναδρομή, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι σήκωσε ένα φορτίο δυσβάστακτο, ένα βάρος που δεν του αναλογούσε, αποκλειστικά μόνο του. Έπρεπε να είχαμε εγκρίνει το Μνημόνιο και τα μέτρα με 180 ψήφους στη Βουλή, κίνηση που θα έθετε τη ΝΔ -που με την τελευταία της διακυβέρνηση μας έφερε σε αυτή τη θέση- προ των ευθυνών της και δεν θα την ωθούσε στον ανεύθυνο αντιμνημονιακό παροξυσμό των Ζαππείων και στην οικοδόμηση του ετερόκλητου αντιμνημονιακού μετώπου.

Τώρα όμως οφείλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον της χώρας και πρωτίστως το μέλλον των νέων ανθρώπων, της νέας γενιάς που έχει αδικηθεί όσο καμία άλλη. Γι' αυτό στο ΠΑΣΟΚ λέμε: «πάταξον μεν, άκουσον δε». Και καλούμε τον ελληνικό λαό να μας ακούσει. Γιατί του λέμε την αλήθεια, όχι αυτή που λένε κάποιοι άλλοι για να του χαϊδέψουν και πάλι τα αυτιά με απατηλές υποσχέσεις. Η αλήθεια θα δώσει πάλι στην Ελλάδα μέλλον και αξιοπρέπεια -όχι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που τόσο ακριβά πλήρωσε ο Λαός μας.

Θα συνεργαζόσασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά ή πιστεύετε ότι είναι μονόδρομος η σύμπραξη με τη ΝΔ; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεργαζόσασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ; Είστε σε θέση να θέσετε όρους;

- Τις συνεργασίες και την σύνθεση της μελλοντικής Βουλής και της Κυβέρνησης θα την καθορίσουν με την ψήφο τους οι Έλληνες Πολίτες. Αυτοί αποφασίζουν. Και οι πολίτες, είναι αυτοί που δίνουν εντολή σχηματισμού Κυβερνήσεων Συνεργασίας, ακριβώς γιατί δεν εμπιστεύονται πια τις αυτοδύναμες Κυβερνήσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι βάζει πάνω απ' όλα το συμφέρον της χώρας. Σεβόμενοι την εντολή του ελληνικού Λαού και προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε τρίτη αναμέτρηση που θα διέλυε το χώρα το 2012, συνεργαστήκαμε με τον διαχρονικό ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη ΝΔ, που αφού κατεδάφισε την οικονομία επί Καραμανλή, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και «πούλαγε τρέλα» στην πρώιμη, αντιμνημονιακή φάση Σαμαρά.
Από αυτήν την συνεργασία υποστήκαμε μεγάλη φθορά, αλλά το κάναμε για να σώσουμε τη χώρα και δεν το μετανιώνουμε. Και τότε καλέσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης, αλλά δεν προσήλθε, δεν πήρε το βάρος της συνεισφοράς την κρίσιμη ώρα.
Εμείς τώρα λέμε τρία πράγματα:
• Πρώτον να υπάρξει Κυβέρνηση από αυτές τις εκλογές και να μην συρθούμε σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις από κομματικά καπρίτσια.
• Δεύτερον, η Κυβέρνηση αυτή να έχει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των δυνάμεων του Δημοκρατικού τόξου, για να είναι πιο ισχυρή η εντολή και η διαπραγματευτική της δύναμη.
• Τρίτον, εμείς ως ΠΑΣΟΚ, λειτουργούμε θεσμικά και προγραμματικά.

Δεν είμαστε Ποτάμι, να λέμε «δεν έχω ιδεολογία, δεν έχω ταυτότητα και πρόγραμμα, με ενδιαφέρει απλά να συγκυβερνήσω με όποιον βγει πρώτος» έτσι, κι' ότι γίνει. Εμείς καταθέτουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα με σαφείς προϋποθέσεις και αρχές. Κόκκινη γραμμή μας είναι ο σεβασμός των θυσιών και των δημοκρατικών κατακτήσεων του Ελληνικού Λαού και η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, σε συνεννόηση με τους εταίρους της, χωρίς μονομερείς ενέργειες.

Η σταθερότητα που επαγγέλλεστε είναι η συμφωνία με τους δανειστές και η εφαρμογή νέων επαχθών μέτρων φτώχειας; Γιατί δεν μιλάτε πλέον για ελάφρυνση του χρέους (κούρεμα)...

- Το ζητούμενο για τους πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν ήθελε τις εκλογές που εκβιαστικά επέβαλε μια ετερόκλητη αντιπολίτευση για μικροκομματικά οφέλη, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας, είναι η σταθερότητα και η ασφαλής μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. Η σταθερότητα είναι το μεγάλο διακύβευμα για τον Ελληνικό Λαό.
Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, είναι η δύναμη της σταθερότητας και της Ευθύνης και λέει κάτι απλό και αληθινό: Η περίοδος των αυτοδυναμιών τελείωσε. Έχουμε ανάγκη από μια Εθνική Στρατηγική Ενότητας.

Από μια διαπραγμάτευση για όλα -και για το χρέος- εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, χωρίς μονομερείς ενέργειες και με αδιαπραγμάτευτη τη θέση μας στην Ευρωζώνη, όπου η κάθε πολιτική δύναμη θα αναλάβει τις ευθύνες της και όλες μαζί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου θα συγκροτήσουμε μια Εθνική Ομάδα διαπραγμάτευσης, που θα λειτουργήσει ενωτικά και πολλαπλασιαστικά. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να μιλάμε για ελάφρυνση του χρέους με μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής του, μείωση επιτοκίων και επέκταση της περιόδου xάρητος. Εμείς τα λέμε πάντα και όλα αυτά στη κοινή λογική μεταφράζονται σε κούρεμα.

Όσον αφορά τη λήψη νέων μέτρων όπως μείωση μισθών και συντάξεων εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Όσο όμως συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια τα σκληρά μέτρα θα αναγκαστούν να τα πάρουν και να εφαρμόσουν όσοι σήμερα δημαγωγούν και λαϊκίζουν λέγοντας ψέματα.

Για αυτό τον απλό και ταυτόχρονα πολυσήμαντο λόγο, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί να είναι Τρίτο Κόμμα, να λάβει την Τρίτη Εντολή και να λειτουργήσει καταλυτικά στη διαμόρφωση αυτής της Εθνικής Στρατηγικής. Να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή πορεία, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του Ελληνικού Λαού.

Στον Πειραιά έχετε μια δύσκολη μάχη. Τι πρέπει να αλλάξει στο λιμάνι και γιατί νομίζετε ότι η πρότασή σας έχει πλεονέκτημα;

- Σίγουρα η μάχη είναι δύσκολη αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί απευθυνόμαστε στους πολίτες με την αλήθεια των έργων και των προτάσεών μας για τον Πειραιά και τα Νησιά. Στο μεγάλο λιμάνι αυτό που πρέπει να αλλάξει πρώτα απ' όλα είναι η αναπτυξιακή κατεύθυνση. Πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στις επενδύσεις σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, στην τουριστική ανάπτυξη ,στον επαναπατρισμό της Ναυτιλίας, στη αναζωογόνηση και ενίσχυση της ναυπηγικής Βιομηχανίας, στην ολοκλήρωση του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής. Να κάνουμε τα πάντα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Πειραιά και των νησιών με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης και η δραστική μείωσή της είναι ο μεγάλος στόχος. Οι προτάσεις που καταθέτουμε για ένα Πειραιά με σύγχρονες υποδομές - Μετρό, Τραμ είναι το όπλο μας, γιατί είναι η συνέχεια του απτού έργου μας. Χρειάζεται όμως σκληρή δουλειά και σχέδιο για να γίνουν τα λόγια πράξεις.

Σχετικές ειδήσεις