ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Συμπλοκές, χημικά και μπαράζ προσαγωγών 12 χρόνια μετά τη δολοφονία

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Συμπλοκές, χημικά και μπαράζ προσαγωγών 12 χρόνια μετά τη δολοφονία

Επέτειος ΓρηγορόπουλουΠαραμένει σε επιφυλακή η αστυνομία για την αποτροπή ενδεχομένων νέων συγκεντρώσεων - Νέος κύκλος έντασης σήμερα στα Εξάρχεια μετά από επέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει ομάδα συγκεντρωμένων κοντά στην πλατεία - Έγινε χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης για να διαλυθούν οι συγκεντρωμένοι, νέες προσαγωγές.

Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στα Εξάρχεια και άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας όπου νωρίτερα κατά διαστήματα επικράτησε μεγάλη ένταση με ομάδες διαδηλωτών να επιχειρούν να κάνουν πορείες και την αστυνομία να μπλοκάρει αυτές τις απόπειρες.

Κατά διαστήματα έγινε χρήση βομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και χημικών με στόχο της ΕΛΑΣ να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι τόσο από τα Εξάρχεια, όσο και από άλλες περιοχές, όπως η Πατησίων, που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον εκατό προσαγωγές - σαράντα εκ των οποίων στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβελλα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλεξανδρος Γρηγορόπουλος. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης οι οποίο αργά το απόγευμα αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.

Το χρονικό των επεισοδίων

Λίγη ώρα μετά τις 14:00 της Κυριακής το «θερμόμετρο» ανέβηκε επικίνδυνα στα Εξάρχεια. Ομάδα συγκεντρωμένων ατόμων, για να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008, περικυκλώθηκε από την αστυνομία που εξαρχής έχει στόχο να μην επιτρέψει συναθροίσεις καθώς ισχύει η απαγόρευση συγκεντρώσεων που ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ..

Η ένταση δεν άργησε να κορυφωθεί, από τη στιγμή που η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τη συγκέντρωση. Με την πρώτη κίνηση των δυνάμεων της αστυνομίας προς τους συγκεντρωμένους ξεκίνησαν τα επεισόδια, τα οποία κράτησαν για λίγα λεπτά.

Οι συγκεντρωμένοι, ωστόσο, δεν πτοήθηκαν και αρκετοί εξ αυτών συνεχίζουν να βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων. «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη, δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη», είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις εκδηλώσεις που γίνονται από το πρωί.

Μάλιστα από πλευράς των αστυνομικών έγινε χρήση χειροβομβίδας κρότου – λάμψης, η οποία έπεσε μέσα σε πολυκατοικία στην οδού Τσαμαδού όπου επιχείρησαν να βρουν καταφύγιο κάποιοι από τους συγκεντρωμένους.

Για λίγες στιγμές επικράτησε πανικός, ενώ η αστυνομία προχώρησε εκ νέου σε προσαγωγές, κάτι που είχε γίνει κατά κόρον νωρίτερα σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στα Χανιά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε μια προσαγωγή στο σημείο, ενώ οι υπόλοιποι συγκεντρωμένοι μπήκαν στις γύρω πολυκατοικίες για να διαφύγουν από τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν την επέμβαση κατά της συγκέντρωσης.

Ένταση και προσαγωγές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά

«Φρούριο» θυμίζει από νωρίς το πρωί της Κυριακής το κέντρο της Αθήνας, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ οι έλεγχοι των Αρχών είναι εξονυχιστικοί.

Το μεσημέρι της Κυριακής φοιτητικοί σύλλογοι ξεκίνησαν πορεία στην Πατησίων, η οποία εξελίχθηκε σε ανθρωποκυνηγητό. Οι δυνάμεις της αστυνομίας θέλησαν να μπλοκάρουν την πορεία και να προχωρήσουν σε προσαγωγές, με τους συμμετέχοντες σε αυτή να προσπαθούν να διαφύγουν.

Προσαγωγές από το πρωί της Κυριακής σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά

Στην προσπάθεια να μην προσαχθούν οι συμμετέχοντες στην πορεία μπήκαν στη Στοά Φέξη όπου στεγάζονται και τα γραφεία της ΛΑΕ. Η αστυνομία μπήκε με τη σειρά της στη στοά, όπου απομάκρυνε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ ζητώντας να βγουν από αυτή, έτσι ώστε να γίνει επιχείρηση για να προχωρήσει σε προσαγωγές όσων βρήκαν «καταφύγιο» στο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Πατησίων 14.

Εν τέλει, η αστυνομία άφησε όσους είχαν καταφύγει στο κτήριο να φύγουν ανά δύο άτομα και στη συνέχεια οι δυνάμεις αποχώρησαν από το σημείο.

Την ίδια ώρα ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων.

Δείτε τα βίντεο:

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί προσαγωγές σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Συνολικά έχουν γίνει τουλάχιστον 100 προσαγωγές, με το σύνολο των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση του ΣΕΚ να έχει προσαχθεί. Σημειώνεται, ότι οι 60 προσαγωγές έχουν γίνει από την περιοχή των Εξαρχείων.

eksarxeia.jpg
Ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στα Εξάρχεια.

Στα Εξάρχεια, στην οδό Γραβιάς, από το πρωί της Κυριακής βρέθηκε αντιπροσωπεία της κεντρικής επιτροπής της ΚΝΕ, στην οποία απαγορεύτηκε να προσεγγίσει το σημείο της δολοφονίας, αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι του ΚΚΕ μ-λ.

Το σημείο της δολοφονίας ήταν αδύνατο να το προσεγγίσει κανείς καθώς υπήρξαν δυνάμεις της Αστυνομίας που απαγόρευσαν την πρόσβαση, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι άνδρες της αστυνομίας προχώρησαν και σε προσαγωγές ανθρώπων που είχαν ξεκινήσει συγκεντρώσεις σε παρακείμενες οδούς.

grigoropoulos-prosagoges.jpg
Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 60 προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας.

Επεισόδια στα Χανιά

Ένταση και μικρής έκστασης επεισόδια «σημάδεψαν» την συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, με αφορμή τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Από νωρίς το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες που κρατώντας δύο πανό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία παρά τις συστάσεις της ΕΛΑΣ να διαλυθούν.

Όταν η ομάδα των πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πορεία αστυνομικοί κινήθηκαν προς αυτούς πετώντας δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αποσπώντας τους ένα πανό. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και εν μέσω έντασης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 9 προσαγωγές πολιτών που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Όσοι παρέμειναν στο σημείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.

Προσαγωγές και στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, στην προσαγωγή τριών νεαρών ατόμων προχώρησαν αστυνομικοί και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, οι δύο πρώτες προσαγωγές έγιναν στη Λεωφόρο Στρατού, όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων ανήρτησε τρία πανό μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί προσήγαγαν ένα ακόμα άτομο. Κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τον νεαρό να κινείται στην πλατεία Αριστοτέλους και κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε να έχει μαζί του ένα πανό.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ελέγχους ατόμων περιμετρικά των παραπάνω σημείων, συνιστώντας στους διερχόμενους να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Σημειώνεται πως η Ελληνική Αστυνομία είναι επί ποδός προκειμένου να αποτρέψει τυχόν συγκεντρώσεις ατόμων στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κλειστοί σταθμοί του Μετρό και του ΗΣΑΠ

Με νέα εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό Πανόρμου, Αμπελόκηποι, Συγγρού - Φιξ, Ν. Κόσμος, Δάφνη, Αιγάλεω, Ελαιώνας, Κεραμεικός, Μεταξουργείο στις γραμμές 2 και 3.

Επίσης, με την ίδια εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί Κ. Πατήσια, Αγ. Νικόλαος, Θησείο, Πετράλωνα και Καλλιθέα της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ.

Παράλληλα, στις 11π.μ. έκλεισαν και οι σταθμοί του Μετρό Αττική, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

Παράλληλα, κλειστοί είναι από τις 8 το πρωί της Κυριακής (06/12), οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Βικτώρια και Σεπόλια στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό.

Οι συρμοί διέρχονται από τους σταθμούς, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις.

Διακοπή δρομολογίων στο Τραμ

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας διεκόπησαν και τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση Αιγαίο στη Ν. Σμύρνη έως το Σύνταγμα. Η κίνηση του Τραμ γίνεται από τη Βούλα έως τη στάση Αιγαίο.

Ελεύθεροι οι δικηγόροι Καμπαγιάννης και Παπαδάκης

Ελεύθεροι είναι οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης που προσήχθησαν νωρίτερα μαζί με άλλους πολίτες στην ΓΑΔΑ για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Οι δύο δικηγόροι προσήχθησαν το μεσημέρι με άλλους από το κέντρο της Αθήνας, όπου πολίτες, φορείς και συλλογικότητες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο που έπεσε νεκρός σαν σήμερα πριν δώδεκα χρόνια ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος χτυπημένος από σφαίρα αστυνομικού, για απότιση φόρου τιμής.

Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ από όπου με εντολή Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Παπαδάκη: "Απαγγέλθηκε κατηγορία, σχηματίστηκε δικογραφία και κλήθηκα σε απολογία αφού είχα συλληφθεί από τις 12.30 από την αστυνομία για το αδίκημα 285 ΠΚ. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο κείμενο της απολογίας η παραπάνω διαδικασία έγινε μετά από συνεννόηση της αστυνομίας με τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης κ. Σπυρόπουλο , ο οποίος έδωσε εντολή να αφεθώ ελεύθερος λόγω ειδικής δωσιδικίας".

Οι δύο νομικοί, ζήτησαν την ποινική και πειθαρχική δίωξη του Αττικάρχη και παντός άλλου υπευθύνου τους οποίους καταγγέλλουν για την "παράνομη σύλληψή τους και την παραβίαση μέτρων κατά του κορονοϊού καθώς στον ίδιο χώρο κράτησης υπήρχαν 80 άτομα μαζί και οι αστυνομικοί οι οποίοι με τα ίδια γάντια ερευνούσαν τα πράγματά τους".

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 904 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 101 νέοι θάνατοι και 600 διασωληνωμένοι