ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Τα «μαύρα» Χριστούγεννα της Κιβωτού

Τα «μαύρα» Χριστούγεννα της Κιβωτού

Ένα «βουνό» από έγγραφα έχει συγκεντρωθεί από τις τρεις παράλληλες έρευνες για την Κιβωτό του Κόσμου, με τους ερευνητές που γνωρίζουν «πρόσωπα και καταστάσεις» να προμηνύουν εξελίξεις που θα προκαλέσουν αίσθηση.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η «Κιβωτός» είχε την τιμητική της τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, μέσα από μπαζάρ, εκδηλώσεις και αφιερώματα στην τηλεόραση. Φέτος η «λάμψη» του ιδρύματος έσβησε. Ο κόσμος που κάθε χρόνο προσέφερε από το υστέρημά του για την ενίσχυσή του, παρακολουθεί αποσβολωμένος τους ανθρώπους του να βρίσκονται στην περιδίνηση των αποκαλύψεων.

Ο άνθρωπος-«σύμβολο», ο πατέρας Αντώνιος, όχι μόνο δεν είναι για πρώτη φορά φέτος στις «επάλξεις» των φιλανθρωπικών δράσεων αλλά δεν μπορεί καν να πλησιάσει τις δομές της Κιβωτού, καθώς του έχει απαγορευτεί η είσοδος με εισαγγελική διάταξη που εκδόθηκε «για την προστασία των παιδιών».

Ο ιδρυτής της Κιβωτού περιμένει να δει που θα καταλήξουν οι παράλληλες έρευνες που «τρέχουν» σε βάρος του. Έχει σταματήσει τις δημόσιες εμφανίσεις, δεν δίνει πια συνεντεύξεις για να απαντήσει σε οσα του καταλογίζονται και αναμένει να κληθεί από τη Δικαιοσύνη για να δώσει εξηγήσεις. Εδώ και κάποιες εβδομάδες βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τρεις δικηγόρους που ανέλαβαν την εκπροσώπησή του, αν και ο ίδιος δεν είναι ακόμα κατηγορούμενος. Την ίδια στάση «απομόνωσης» από τα φώτα της δημοσιότητας τηρεί και η πρεσβυτέρα του.

Τρεις είναι οι Αρχές που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το ζεύγος και τους στενούς συνεργάτες του. Οι Εισαγγελείς Ανηλίκων που ερευνούν τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμούς, τιμωρίες και εν γένει κακοποιητικές συμπεριφορές. Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που βάζει στο στόχαστρό τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, δωρεές, χρηματοδοτήσεις και όλες τις οικονομικές συναλλαγές. Η Οικονομική Αστυνομία που τοποθετεί στο μεγεθυντικό φακό 11 φυσικά πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα του, στενά συγγενικά τους πρόσωπα και μέλη πρώην διοικήσεων της Κιβωτού.

Όσον αφορά στην έρευνα των Εισαγγελέων Ανηλίκων για σεξουαλικά εγκλήματα, υπάρχουν τρεις κρίσιμες καταθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση δύο παιδιών. Η πρώτη είναι αυτή του 19χρονου που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, η δεύτερη ενός αυτόπτη μάρτυρα που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του 19χρονου αναφέροντας ότι είδε υψηλόβαθμο στέλεχος να κακοποιεί τον 19χρονο (ενώ εκείνος ήταν ακόμα ανήλικος) και η τρίτη ενός 15χρονου που φέρεται να έχει καταθέσει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Κιβωτού.

Ο κύκλος της έρευνας των Εισαγγελέων που αφορούσε στη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων έχει κλείσει και πλέον καλούνται για ανωμοτί κατάθεση τα πρόσωπα που έχουν μπει στο κάδρο των ευθυνών, τόσο όσον αφορά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση όσο και όσον αφορά στις καταθέσεις για άγριους ξυλοδαρμούς και εν γένει κακοποιήσεις παιδιών.

Όσον αφορά στην έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, έχει ήδη σχηματιστεί πόρισμα που «καίει» -κατά πληροφορίες- στελέχη της Κιβωτού, για τα οποία προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε λογαριασμούς και ακίνητα, προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπεξαίρεση και απιστία.

Το πόρισμα έχει ήδη αποσταλεί από τον επικεφαλής της Αρχής -επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη- στην Εισαγγελία, ενώ η Αρχή για το Ξέπλυμα προχώρησε ήδη σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων προσώπων μέχρι νεωτέρας.

Η Οικονομική Αστυνομία που διενεργεί την τρίτη κατά σειρά έρευνα αναμένεται να έχει στα χέρια της τα πρώτα αποτελέσματα στις αρχές του 2023, όταν και θα διαβιβάσει το υλικό στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Ο Βόλος «άνοιξε» το δρόμο

Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται από τη δομή του Βόλου.

Στις 16 Ιανουαρίου 2022 έλαβε χώρα διάρρηξη στη δομή του Βόλου, όπου άγνωστοι δράστες παραβιάζοντας παράθυρο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του κτιρίου, μπήκαν στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και αφαίρεσαν από ντουλάπι ένα χρηματοκιβώτιο (μη πακτωμένο), που περιείχε ποσό από 20.000 έως 30.000 ευρώ σε φακέλους, δύο χρυσούς σταυρούς και αλυσίδες, όπως και δωροεπιταγές καταστημάτων σούπερ μάρκετ αξίας 15.000 ευρώ. Επίσης, απέσπασαν ένα ακόμα πλαστικό χρηματοκιβώτιο, το κλειδί του οποίου βρισκόταν εντός της κλειδαριάς. Στο εσωτερικό του υπήρχαν περίπου 500 ευρώ.

Την ώρα της διάρρηξης στο κτίριο υπήρχαν οκτώ παιδιά, τα οποία ήταν στα δωμάτιά τους, όπως επίσης βρισκόταν στο κτίριο ο υπεύθυνος παιδαγωγός. Κανείς, ωστόσο, δεν αντιλήφθηκε τη διάρρηξη.

Μετά από έρευνα της Ασφάλειας Βόλου ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα για τη διάρρηξη, που ήταν φιλοξενούμενα παιδιά στην Κιβωτό, τα οποία ομολόγησαν την πράξη τους, χωρίς όμως να υποδείξουν τα σημεία απόκρυψης των χρημάτων, των χρυσών σταυρών και των δωροεπιταγών. Στις 19 Αυγούστου 2022 παιδαγωγός κατήγγειλε στην Ασφάλεια Βόλου τον ξυλοδαρμό ανήλικων παιδιών από υπαλλήλους της δομής στο Διμήνι Βόλου, κατά το χρόνο που αυτός εργαζόταν ως παιδαγωγός-καθηγητής φυσικής αγωγής.

Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι στις 7 Αυγούστου 2022 και ενώ βρισκόταν στην οικία του αναρρώνοντας από κορονοϊό δέχτηκε μήνυμα από συνάδελφό του που εργαζόταν στη δομή, στο οποίο αναφερόταν ότι «τα παιδιά έφαγαν πάλι ξύλο από τον… (σ.σ. αναφέρεται όνομα στελέχους της Κιβωτού – πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου)». Στις 9 Αυγούστου επιστρέφοντας μετά την ανάρρωσή του στη δομή συνομίλησε με τα παιδιά και του ανέφεραν ότι πράγματι στις 3 Αυγούστου 2022 είχαν πέσει θύματα βίαιης συμπεριφοράς από τον… (σ.σ. αναφέρεται το ίδιο όνομα στελέχους της Κιβωτού). Αφορμή, σύμφωνά με τα παιδιά αποτέλεσε το γεγονός ότι ορισμένα εξ αυτών είχαν επικοινωνία με κάποιο άλλο παιδί που φιλοξενούνταν παλιότερα στη δομή και για το οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι έλαβε μέρος στην κλοπή που είχε λάβει στο παρελθόν στο ίδρυμα. Οι πράξεις βίας περιελάμβαναν κυρίως δυνατά χαστούκια στο πρόσωπο, τράβηγμα από τα μαλλιά και κλωτσιές.

Ο παιδαγωγός-γυμναστής ενημέρωσε τη διοίκηση της δομής και εξέφρασε την επιθυμία του το περιστατικό να καταγγελθεί στις αρμόδιες Αρχές. Μετά την ενημέρωση που έγινε στο γραφείο της διευθύντριας συντάχτηκε σχετικό έγγραφο προς τον υπεύθυνο του συνόλου των παραρτημάτων της Κιβωτού, το οποίο προσυπογράφηκε από το σύνολο των παιδαγωγών της δομής. Λίγες ώρες αργότερα ο αποδέκτης του εγγράφου κάλεσε τηλεφωνικά τον καταγγέλλοντα, διαβεβαιώνοντάς τον ότι το ζήτημα που έχει ανακύψει θα διευθετηθεί χωρίς την εμπλοκή άλλων Αρχών, πλην όμως ο καταγγέλλων του ανέφερε ότι θα προβεί στην αρχική του καταγγελία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από την υποδιευθύντρια της δομής ότι απολύεται, διότι παρακινεί συναδέλφους να καταγγείλουν το περιστατικό στις Αρχές, παρότι του βεβαιώθηκε ότι θα λυνόταν εκ των έσω.

Τελικά μαζί με τον παιδαγωγό-γυμναστή προσήλθε στις Αρχές και ψυχολόγος της δομής, η οποία εργαζόταν εθελοντικά στην Κιβωτό και η οποία ανέφερε ότι κάποια από τα παιδιά την ενημέρωσαν ότι υπάλληλοι της δομής άσκησαν απειλητικές και βίαιες συμπεριφορές σε βάρος τους και κυρίως συγκεκριμένο άτομο με το όνομα… (σ.σ. αναφέρεται το ίδιο όνομα στελέχους για τρίτη φορά).

Οι καταθέσεις της Ασφάλειας Βόλου υποβλήθηκαν στις 23 Αυγούστου 2022 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, η οποία διέταξε προκαταρκτική έρευνα. Ζητήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. να ληφθούν ένορκες καταθέσεις από υπαλλήλους και εφόσον θα προέκυπταν αξιόποινες πράξεις σε βάρος ατόμων, να προέβαιναν σε ανωμοτί εξηγήσεις αυτών. Τελικά η Αστυνομία πήρε 11 ένορκες καταθέσεις υπαλλήλων της δομής. Επίσης, ελήφθησαν δύο καταθέσεις από ανήλικους που στο μεταξύ είχαν μεταφερθεί από το Βόλο σε δομές της Κιβωτού στα Ιωάννινα και στον Κολωνό. Στις ανωμοτί καταθέσεις τους οι ανήλικοι κατήγγειλαν περιστατικά σωματικής βίας σε βάρος τους στην Κιβωτό του Κόσμου.

Στις 25 Νοεμβρίου 2022 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου διέταξε νέα συμπληρωματική έρευνα με αυτοψία και φωτογράφιση του «πράσινου κλουβιού» που βρίσκεται στο προαύλιο της δομής στο Βόλο, που σύμφωνα με δημοσιεύματα κλείνονταν εκεί ανήλικοι για «σωφρονισμό». Επίσης, ζητήθηκε να ληφθούν καταθέσεις από πέντε ανήλικα παιδιά διαφόρων ηλικιών, με την προϋπόθεση να διαμένουν αρκετό χρονικό διάστημα στη δομή, ώστε να καταθέσουν σχετικά με το γεγονός αυτό.

Ο «δεκάλογος» της Κιβωτού

Αίσθηση προκάλεσε ο «δεκάλογος» της Κιβωτού που αποκαλύφθηκε από το Newsbomb.gr. Πρόκειται για τις οδηγίες που έδινε η τέως διοίκηση προς τους παιδαγωγούς, μέσω εντύπων που περιείχαν λίστες με κανόνες σε σχέση με τη συμπεριφορά του προσωπικού και τη διαχείριση των παιδιών. Αρχικά περιγραφόταν η… γραμμή που έπρεπε να ακολουθηθεί.

Ως επί το πλείστον είναι οδηγίες φυσιολογικές για ένα ίδρυμα που φιλοξενεί παιδιά, ωστόσο, υπάρχουν και μερικά σημεία που χρήζουν «διευκρινήσεων». Αρχικά περιγράφεται «η γραμμή της Κιβωτού», την οποία έπρεπε όλοι οι παιδαγωγοί να ακολουθούν, προκειμένου να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους:

«Η γραμμή της Κιβωτού σε ό,τι αφορά τους παιδαγωγούς στους ξενώνες φιλοξενίας μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Οι παιδαγωγοί βοηθούν τα παιδιά, παρέχοντας ασφάλεια και μέσα από το χτίσιμο υγιούς σχέσης, πνευματικής αγωγής και παιδαγωγικής καθοδήγησης να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες (…) Η Κιβωτός του Κόσμου είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη, χάρη στον ιδρυτή της, πατέρα Αντώνιο, με τον πνευματικό τρόπο ζωής, ο οποίος καλλιεργεί τη ψυχή του παιδιού. Το παιδί μέσα στην Κιβωτό, υπό την καθοδήγηση του παιδαγωγού, θα γνωρίσει τις αρετές και θα εξασκηθεί σε αυτές, θα μάθει να αγωνίζεται, να πολεμάει τις κακές συνήθειες και να διορθώνει τα λάθη του».

Ένα από τα ξεχωριστά κεφάλαια στα έντυπα οδηγιών έχει τίτλο «Συνέπειες» και περιγράφει τι έπρεπε να κάνουν οι παιδαγωγοί όταν τα παιδιά παρεκτρέπονταν. Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Σε μικρές συνέπειες το παιδί θα απομονώνεται σε μια γωνιά προκειμένου να σκεφτεί το λάθος του, να ζητήσει συγνώμη και να το διορθώσει. Σύμφωνα με την ηλικία του κάθεται και τα ανάλογα λεπτά (5 ετών=5 λεπτά). Σε μεγαλύτερες συνέπειες το παιδί θα στερηθεί κάτι που του αρέσει (δραστηριότητα, παιχνίδι) ή θα διορθώσει το λάθος του με κάποιες εργασίες. Προσοχή! Οι περισσότερες ακραίες συμπεριφορές μπορούν να προληφθούν αρκεί οι παιδαγωγοί να αντιληφθούν τα σημάδια έγκαιρα και να δράσουν ανάλογα και με διάκριση».

Στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι τα παιδιά είναι αυτά που… αποφασίζουν:

«Ουσιαστικά δεν είναι ο παιδαγωγός αυτός που βάζει την συνέπεια αλλά το ίδιο το παιδί στον εαυτό του. Όταν το παιδί γνωρίζει, μέσα από τα όρια που οι παιδαγωγοί βάζουν, ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι και επιλέγει τη λάθος συμπεριφορά, γνωρίζοντας τις συνέπειες, είναι σαν να τη διαλέγει το ίδιο. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί που του λέμε να μη βάλει το χέρι του στη φωτιά γιατί θα καεί, όμως εκείνο το κάνει, βιώνει τη συνέπεια της πράξης του που είναι ο πόνος από το κάψιμο. Παρόμοια σε ένα παιδί που βρίζει, όταν του εξηγήσουμε ότι την επόμενη φορά που θα το κάνει θα έχει σαν συνέπεια να στερηθεί για παράδειγμα για λίγη ώρα το παιχνίδι του και αυτό το κάνει, θα βιώσει τη συνέπεια της πράξης του. Βέβαια, εδώ μπαίνει ο παράγοντας διάκριση. Για παράδειγμα, ένα παιδί που βρίζει καθημερινά και πολύ, δε μπορεί να κόψει απότομα μία τέτοια συνήθεια. Εκεί θα πρέπει να μπει συνέπεια όταν θα το κάνει συνειδητά και όχι για παράδειγμα όταν του ξεφύγει».

Στις αναλυτικότερες οδηγίες για τη «διαδικασία επιβολής της τάξης», αναφέρεται ότι όταν επικρατεί αταξία αρχικά ο παιδαγωγός κάνει παρατήρηση, δίνει εντολή για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει (πχ «καθίστε όλοι κάτω ήσυχοι ή θα έχετε κάνει δυάδες»), δίνει αντίστροφη μέτρηση -το λίγο χρόνο που χρειάζεται- για να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, παρατηρεί στοχευμένα τα παιδιά που δεν υπάκουσαν την εντολή, δεν δέχεται καμία δικαιολογία, αν το κρίνει απαραίτητο θα προσθέσει στην εντολή που έδωσε και τη συνέπεια που θα έχει αυτός που δεν εκτέλεσε την εντολή και αφού επανέλθει η τάξη τότε μιλάει στα παιδιά με αρκετά χαμηλωμένο τον τόνο της φωνής του.

Σε άλλο «κεφάλαιο» των σχετικών εντύπων με τίτλο «διαδικασία επιβολής συνέπειας» αναφέρεται ότι «όταν το παιδί επιλέξει να συνεχίσει τη λάθος συμπεριφορά, ακολουθεί η συνέπεια. Το παιδί θα πρέπει να σκεφτεί το λάθος του και να βρει τρόπο να το διορθώσει. Με το τέλος της συνέπειας το παιδί οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα διορθώσει το λάθος του. Δεν μένουμε στο λάθος αλλά εστιάζουμε στην προσπάθεια για τη διόρθωσή του και τη μη επανάληψή του.

Στο μεταξύ, οι δικηγόροι του πατέρα Αντωνίου έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν «σκιές» στην υπόθεση και ότι «βιώνουμε μία κατάσταση πλήρους κατάργησης του κράτους δικαίου, ευθείας παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητάς του, μία κατάσταση ανθρωποφαγίας για έναν άνθρωπο που είναι και το έχει δηλώσει εξ αρχής αθώος».

Σχετικές ειδήσεις