ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη νεανική παραβατικότητα - Οι 4 άξονες

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη νεανική παραβατικότητα - Οι 4 άξονες

Παραβατικότητα ανηλίκων: Μέσα σε 24 ώρες η ελληνικά αστυνομία κατέγραψε τέσσερα περιστατικά με δράστες και θύματα , παιδιά ηλικίας απο 15 - 17 ετών.

Φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που το ηλικιακό όριο πέφτει και άλλο με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να διαχειριστούν περιστατικά με δράστες παιδιά ακόμα και 15 , 14, αλλα και 13 ετών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ανήλικοι είναι οργανωμένοι και έχουν πάνω τους -στην καλύτερη περίπτωση - σιδερολοστούς και σιδερογροθιές , ενώ άλλοι βγαίνουν απο τα σπίτια τους εφοδιασμένοι με μαχαίρια και κατσαβίδια. Οι επιθέσεις γίνονται σε δρόμους , σε πλατείες αλλα και μέσα σε σχολεία.

Το ζήτημα σύμφωνα με την Κατεχάκη, δεν είναι μόνο αστυνομικό αλλά εκπαιδευτικό και κοινωνικό.

Οπως αποκαλύπτει στο newsbomb.gr αρμόδιος αξιωματικός, η ΕΛ.ΑΣ θα κινηθεί σε 4 άξονες ώστε να επιχειρήσει τον περιορισμό των περιστατικών και την προστασία ανηλίκων.

Αρχικά εντατική προληπτική επιτήρηση σε χώρους συνάθροισης της νεολαίας. Για παράδειγμα σε πάρκα και πλατείες, πεζοδρόμους στο κέντρο της Αθήνας αλλά και έξω απο εμπορικά κέντρα.

Δεύτερον συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες όπως ψυχολόγους, εγκληματολόγους και άλλους που θα συλλέγουν στοιχεία, θα χαρτογραφούν και θα καταγράφουν τις κινήσεις ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.

Τρίτον, συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για την πρόληψη και αποτροπή της νεανικής βίας και τέλος ειδικά πρωτόκολλα καταστολής και διαχείρισης περιστατικών νεανικής παραβατικότητας και εγκληματικότητας.

Πηγές απο το Υπουργείο Προστασίας αναφέρουν πως είναι ένα ζήτημα ευρύτερων παρεμβάσεων σε μια σειρά από κοινωνικούς τομείς.

Κηφισιά: Γονείς σε ρόλο αστυνομικού της γειτονιάς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους

Την ίδια ώρα, τα απανωτά περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων στην Κηφισιά τους τελευταίους μήνες, έκαναν τους γονείς να βγουν στους δρόμους και να κάνουν οι ίδιοι περιπολίες.

Κάτοικος της Κηφισιάς δήλωσε: «Βλέπω συνέχεια, έχω δει μπροστά μου να χτυπάει ο ένας τον άλλον αν του παίρνει το κινητό. Και του γιου μου κάποτε τον στρίμωξαν στον σταθμό και του πήραν το κινητό και λεφτά».

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο όταν η Κηφισιά γεμίζει νεαρά παιδιά 15 γονείς της ομάδας «Kifisia Watch» εποπτεύουν τους δρόμους.

Ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας «Kifisia Watch» ανέφερε: «Είχαμε περιστατικό με μαχαίρι την άνοιξη και δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία και βλέπαμε ότι ήταν ένα φαινόμενο που έπαιρνε έκταση».

Τα στατιστικά της αστυνομίας είναι αποκαλυπτικά: Μόνο τον περασμένο μηνά έγιναν πάνω από 1300 συλλήψεις ανηλίκων στην Αττική για διάφορες παραβατικές πράξεις.

«Έχουμε αποτρέψει 4 περιστατικά ξυλοδαρμού. Το πιο σοκαριστικό 8 ανήλικοι εναντίον 1 ανηλίκου. Καλέσαμε την αστυνομικά, και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα».

Οι γονείς ανησυχούν καθώς βλέπουν ομάδες νεαρών που έρχονται με τον Ηλεκτρικό στην Κηφισιά από άλλες γειτονιές.

«Πολλοί έρχονται επί τούτου για να κλέψουν. Δείτε και το περιστατικό στον ΗΣΑΠ μέρα μεσημέρι κλέψανε το κινητό με pepper spray και με λοστό».

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν πιο εντατική αστυνόμευση.

Σχετικές ειδήσεις