ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε μετανάστες στην Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε μετανάστες στην Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε.

Οι ελληνικές Αρχές με την υποστήριξη της Europol, εξάρθρωσαν οργανωμένο κύκλωμα που διευκόλυνε την είσοδο σε αλλοδαπούς, κυρίως Σύρους στη χώρα μας μέσω της Τουρκίας, οι οποίοι στη συνέχεια προωθούνταν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 16 μέλη του κυκλώματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται στην παράνομη προώθηση μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευθύνεται για την παράνομη προώθηση περίπου 350 παράτυπων μεταναστών, κυρίως υπηκόων Συρίας. Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και αποτελείται από μέλη που προέρχονται από διάφορες χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Ρουμανία.

Οι μετανάστες προωθούνταν από την Τουρκία στην Ελλάδα, με διάφορα σκάφη. Με την είσοδό τους σε ελληνικό έδαφος, προωθούνταν, παράνομα, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε με αεροπλάνο, χρησιμοποιώντας πλαστά και πρωτότυπα ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε κρυμμένοι σε φορτηγά που ταξίδευαν με προορισμό την Ιταλία. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις προωθούνταν ακτοπλοϊκώς (με ιδιωτικά σκάφη ή με πλοία της γραμμής), είτε οδικώς.

Όπως αποκαλύφθηκε από τις έρευνες ο κάθε μετανάστης κατέβαλε χρηματικό ποσό 4.000- 9.000€ για το ταξίδι, ανάλογα με τον προορισμό και τα έγγραφα που απαιτούνταν. Τα κέρδη που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, από την παράνομη δράση της υπολογίζονται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Σε σχόλιό του για την επιχείρηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δήλωσε:

«Αυτή η επιχείρηση αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Οργανισμοί και τα κράτη-μέλη μπορούν μαζί να κάνουν περισσότερες και ποιοτικότερες δράσεις για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών μέσω της Κοινής Επιχειρησιακής Ομάδας Mare.

Η επιχείρηση ΔΑΙΔΑΛΟΣ οδήγησε στη σύλληψη και την εξάρθρωση μιας πολυεθνικής εγκληματικής ομάδας που εμπλεκόταν στη διευκόλυνση της εισόδου μη νόμιμων μεταναστών και την αποκόμιση εκατομμυρίων ευρώ από την παράνομη προώθηση μεταναστών και συναφείς εγκληματικές δραστηριότητες.

Η ανάπτυξη περισσότερων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι επίσης ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη μετανάστευση, που θα υιοθετήσουμε τον Μάιο του τρέχοντος έτους».

Την επιχείρηση σχολίασε και ο διευθυντής της Europol, Rob Wainwright όπου σε δήλωσή του ανέφερε ότι «αυτή η δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η Europol και οι συνεργαζόμενοι Οργανισμοί, είναι αποφασισμένοι να καταδιώξουν τους υπευθύνους αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων» και τόνισε: «Τα γεγονότα στη Μεσόγειο Θάλασσα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση στις διαδικασίες στοχευμένου εντοπισμού αυτών των εγκληματικών ομάδων».

Πηγή: ΑΠΕ