ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σπείρα έκλεβε και πωλούσε αυτοκίνητα από τα Ιωάννινα ως την…Αφρική (pics)

Σπείρα έκλεβε και πωλούσε αυτοκίνητα από τα Ιωάννινα ως την…Αφρική (pics)

Δράση ακόμα και …εκτός συνόρων είχε το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Το κύκλωμα θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην κλοπή οχημάτων. Η οργάνωση είχε παράλληλη δράση και στην εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης.

Η ομάδα ειδικευόταν στις κλοπές Ι.Χ. αυτοκινήτων (κυρίως φορτηγών) τα οποία αφαιρούσαν από διάφορες περιοχές της Αττικής και τα μετέφεραν στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, σε μάντρα – «διαλυτήριο» οχημάτων, που είχαν οργανώσει και λειτουργούσαν για τον σκοπό αυτό.

Ο χώρος λειτουργούσε ως επιχείρηση «σκραπατζίδικο» με σκοπό την εξυπηρέτηση και την συγκάλυψη των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Τα κλεμμένα οχήματα μεταφέρονταν στις εγκαταστάσεις του «διαλυτηρίου», όπου είτε τα αποσυναρμολογούσαν και διέθεταν προς πώληση τα ανταλλακτικά αυτών, είτε τα μετέφεραν αυτούσια, σε διάφορες πόλεις της Βορείου Ελλάδας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περαιωθούν παραγγελίες για κλεμμένα αυτοκίνητα.

Σε άλλες περιπτώσεις, εξαρτήματα από τα αποσυναρμολογημένα οχήματα, τα αποθήκευαν - φόρτωναν σε εμπορευματοκιβώτια «CONTAINERS» και τα μετέφεραν σε διάφορες Χώρες της Αφρικής.

Η εγκληματική οργάνωση, διακρίνετο για τη διαρκή δράση της, καθώς και για την υποδομή της, με τα μέλη της να έχουν κατανείμει μεταξύ τους ρόλους, τηρώντας και κανόνες σχετικής ιεραρχίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν επτά μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τρεις υπήκοοι Αλβανίας, δύο άνδρες ηλικίας 36 και 50 ετών και μία 43χρονη γυναίκα, ένας 31χρονος υπήκοος Νιγηρίας, ένας 31χρονος υπήκοος Σομαλίας, ένας 46χρονος υπήκοος Καμερούν και ένας 54χρονος Έλληνας.

Συγκεκριμένα ο 36χρονος Αλβανός συνελήφθη στην περιοχή των Ιωαννίνων να μεταφέρει εντός του αυτοκινήτου του μεγάλη ποσότητα κάνναβης, ενώ άλλοι δύο επέβαιναν σε άλλο αυτοκίνητο (προπομπό) συνελήφθησαν σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Εντός του διαλυτηρίου στον Ασπρόπυργο συνελήφθησαν ακόμα τρία άτομα, ενώ ο 54χρονος Έλληνας εντοπίσθηκε και συνελήφθη στα Μεσόγεια.

Η σπείρα είχε μοιράσει και «ρόλους»: Άλλοι ήταν επιφορτισμένοι με την αφαίρεση των οχημάτων, τα οποία εντόπιζαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τα οποία οδηγούσαν άμεσα στη μάντρα- «διαλυτήριο», όπου άλλα μέλη της οργάνωσης τους ανέμεναν και αμέσως τα διέλυαν.

Άλλοι επίσης αναλάμβαναν την προώθηση και τη διάθεση των κομμένων αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών.

Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Επιπρόσθετα, τα μέλη της οργάνωσης εισήγαγαν, μετέφεραν και διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης στην επικράτεια.

Συγκεκριμένα μετέβαιναν στο Νομό Ιωαννίνων όπου παραλάμβαναν τα ναρκωτικά, τα οποία οι συνεργάτες τους είχαν μεταφέρει στην χώρα, φορτωμένα σε ζώα, μέσω απομακρυσμένων και δύσβατων ορεινών διαδρομών.
Τα ναρκωτικά τα μετέφεραν και τα διέθεταν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Για την αποφυγή της σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους, με τους οποίους παρακολουθούσαν τις συχνότητες της Αστυνομίας, καθώς και άλλο όχημα το οποίο προπορευόταν και ειδοποιούσε για τυχόν μπλόκα και ελέγχους κατά μήκος της διαδρομής.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί, εξήντα τέσσερις περιπτώσεις κλοπής οχημάτων και δύο απόπειρες κλοπής

Από τις έρευνες σε χώρους, οικίες και οχήματα βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :
• Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 72 κιλών και 895 γραμμαρίων.
• Τέσσερα κλεμμένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τέσσερις κλεμμένες μοτοσυκλέτες.
• Ένα κομμένο Ι.Χ.Φ. εντός εμπορευματοκιβωτίου (προοριζόμενο για αποστολή στο εξωτερικό).
• Διαλυμένα αυτοκίνητα, τμήματα κομμένων αυτοκινήτων, μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών και εξαρτημάτων κλεμμένων και κομμένων αυτοκινήτων καθώς και εργαλεία κοπής.
• Περισσότερες από πενήντα πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.
• Δεκάδες άδειες κυκλοφορίας, ασφαλιστήρια συμβόλαια και έγγραφα κλεμμένων αυτοκινήτων.
• Πλήθος πλαστών ταυτοτήτων, έγγραφων και σφραγίδων.
• Περισσότερα από πενήντα (50) κλειδιά –διακόπτες απασφάλισης οχημάτων και άνω των δεκαπέντε τηλεκοντρόλ από γκαραζόπορτες.
• Πλήθος κοσμημάτων
• Δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim
• Δυο πιστόλια, ένα πιστόλι κρότου και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.

Σε βάρος του 54χρονου Έλληνα εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματικής απάτης, εκβίασης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων