ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Περισσότερες από 80 συλλήψεις για παράνομα φρουτάκια τον Απρίλιο

Περισσότερες από 80 συλλήψεις για παράνομα φρουτάκια τον Απρίλιο

Η μάχη της ΕΛ.ΑΣ. ενάντια στη μάστιγα των τοπικών κοινωνιών συνεχίζεται

H μάχη ενάντια στα παράνομα φρουτάκια συνεχίζεται δυναμικά με περισσότερες από 80 συλλήψεις από την Ελληνική Aστυνομία μέσα στον Απρίλιο, ύστερα από επιτυχημένες εφόδους σε παράνομα «μίνι καζίνο» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., ξεχωρίζει η εξάρθρωση ενός καταστήματος στην Αθήνα που οδήγησε στη σύλληψη 73 ατόμων και στην κατάσχεση δεκάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν για συμμετοχή σε παράνομα «φρουτάκια».

Ασπίδα προστασίας τα νόμιμα VLTs του ΟΠΑΠ

Την ίδια στιγμή που η μάχη της αστυνομίας συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα του παράνομου τζόγου με έμφαση στα παράνομα φρουτάκια, το νόμιμο δίκτυο του ΟΠΑΠ, με σχεδόν 20.000 παιγνιομηχανήματα (VLTs) σε λειτουργία και περισσότερα από 350 gaming halls σε όλη την Ελλάδα, αλλάζει το σκηνικό. Όπως έχει συμβεί και σε αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό (Ιταλία), οι παίκτες στρέφονται προς τα νόμιμα παιγνιομηχανήματα (VLTs), γυρίζοντας την πλάτη στα παράνομα φρουτάκια. Μάλιστα, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στη χώρα μας έχει δημιουργήσει το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη. Αυτό αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα περιοριστικά μέτρα και εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας, με γνώμονα την προστασία του παίκτη. Παράλληλα, η συνολική δραστηριότητα ελέγχεται και παρακολουθείται, άμεσα και σε πραγματικό χρόνο από την ΕΕΕΠ, μέσω του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος (Central Computing System), στοιχείο αξιοπιστίας και διαφάνειας.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως, που απαιτεί την έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη στα VLTs. Με την εγγραφή του ο κάθε παίκτης είναι υποχρεωμένος να θέσει συγκεκριμένα όρια, τόσο χρονικά όσο και ποσοτικά (χρηματικά), για την προστασία του. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα αυτο-αποκλεισμού του παίκτη για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στοιχείο το οποίο είναι καθοριστικό για την προστασία του.

Προφανώς, τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει στην υφιστάμενη παράνομη δραστηριότητα που ανθεί στην ελληνική αγορά με καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες.

Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία

Η λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) του ΟΠΑΠ προσφέρει παράλληλα μια νέα και σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων για το κράτος, τα οποία σε ετήσια βάση αναμένεται να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες σταδιακά θα ξεπεράσουν τις 5.000, συνυπολογίζοντας όσες δημιουργούνται στις συμπληρωματικές δραστηριότητες σε διάφορους κλάδους (υπηρεσίες, προμήθειες, κατασκευές κλπ.) για την λειτουργία και ανάπτυξη του δικτύου Play ΟΠΑΠ. Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες ανοίγονται ταυτόχρονα για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι οποίοι απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενους.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της επένδυσης του ΟΠΑΠ είναι η σημαντική τόνωση του κτηματομεσιτικού και κατασκευαστικού κλάδου, που έχουν δεχτεί σημαντικά πλήγματα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Για την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων Play του ΟΠΑΠ χρησιμοποιούνται εκατοντάδες αδιάθετα εμπορικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ανακατασκευάζονται για να φιλοξενήσουν τα VLTs του ΟΠΑΠ.