ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός - Θρήνος και θάνατος στην Αλβανία: 18 νεκροί - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Σεισμός - Θρήνος και θάνατος στην Αλβανία: 18 νεκροί - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Σεισμός Αλβανία: Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα της Τρίτης (26/11) την Αλβανία συγκλονίζοντας τα Τίρανα και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας καταρρεύσεις κτηρίων και παγιδεύοντας κατοίκους κάτω από τα ερείπια.

Η λίστα των νεκρών και των τραυματιών όσο περνούν οι ώρες μεγαλώνει. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αλβανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 18. Υππενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σε ανάρτησή του, στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της αλβανικής κυβέρνησης, Έντρι Φούγκα, έγραψε ότι 28 άνθρωποι έχουν διασωθεί και 600 έχουν λάβει ιατρική βοήθεια.

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Φούγκα επισημαίνει ότι «ομάδες έκτακτης ανάγκης έρχονται από το Κόσοβο, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους γείτονες. Οι διασώστες λαμβάνουν βοήθεια από εθελοντές σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης».

Καμία δυσάρεστη πληροφορία για Έλληνα δεν είχε φτάσει μέχρι και το μεσημέρι στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα. Σύμφωνα με όσα είπε εκπρόσωπος της πρεσβείας στο Newsbomb.gr, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για νεκρό ή τραυματία ελληνικής καταγωγής.

Εικόνες - σοκ από την Αλβανία:

Ωστόσο λίγο αργότερα, ο τραγικός απολογισμός αυξήθηκε και σύμφωνα με το Associated Press, οι νεκροί ανέρχονται σε 14, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει φόβος αυτός ο αριθμός να αυξηθεί κι άλλο, καθώς υπάρχουν ακόμα εγκλωβισμένοι στα κτήρια που κατέρρευσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης των δεκάδων εγκλωβισμένων και η αγωνία για την τύχη τους μεγαλώνει με κάθε ώρα που περνά.

Η στιγμή που τα 6,4 Ρίχτερ «χτυπούν» την Αλβανία

Νεκροί και εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια κτηρίου στο Δυρράχιο ενώ άλλα πέντε θύματα βρέθηκαν θαμμένα κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας στην πόλη Thumane.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ένας άνδρας στην επαρχία Κούρμπιν πέθανε όταν πήδηξε από το παράθυρό του την ώρα της δόνησης ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε δρόμος στη Λέζα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον τρεις πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει, ωστόσο ο αριθμός των παγιδευμένων παραμένει ασαφής.

«Διανύουμε δραματικές ώρες και πρέπει να διατηρηθεί η ψυχραιμία και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοκ» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ευχαριστώντας τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα Ρίχτερ του θανάτου

Κάτοικοι, μερικοί κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά, έβγαιναν τρέχοντας από πολυκατοικίες στα Τίρανα μετά τη μεγέθους 6,4 βαθμών δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας).

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο, είναι παγιδευμένες κάτω από τα συντρίμμια. Είπαν ότι είναι καλά και περιμένουν τους διασώστες. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες αλλά δεν κατάφερα να τους μιλήσω»: με τα λόγια αυτά ένας άνδρας από το Δυρράχιο περιγράφει στο κανάλι News24 τις δραματικές ώρες που περνάει μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 14 νεκρούς.

Στην κωμόπολη Thumane, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτηρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους του κτηρίου.

«Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα, η τρίχρονη ανιψιά της οποίας ήταν ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν στο διαμέρισμα.

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (...) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 32χρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα "κουνήθηκε" αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος "χτύπησε" πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Ράμα: Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή από την ώρα του ισχυρού σεισμού ο οποίος δυστυχώς «στοίχισε ανθρώπινες ζωές» στην Αλβανία, έγραψε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Απευθύνοντας έκκληση στον λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι καταβάλλεται ανθρώπινη προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές στο Δυρράχιο και στο χωριό Thumane, τις δύο περιοχές που έχουν πληγεί πιο βαριά.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ράμα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.

Στη «μάχη» η ΕΜΑΚ

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναχώρησαν δύο ομάδες της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό από Αθήνα και Γιάννενα προκειμένου να συνδράμουν τις αλβανικές Αρχές στο έργο της διάσωσης.

Ειδικότερα, από Αθήνα αναχώρησαν με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 εικοσιπέντε μέλη της 1ης ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ από τα Γιάννενα αναχώρησε άλλο ένα κλιμάκιο 15 ατόμων της 5ης ΕΜΑΚ με οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αλβανικών Αρχών για αποστολή επιστημονικού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας χρειαστεί.

Βίντεο-σοκ από τη διάσωση μικρού παιδιού από τα συντρίμμια πολυκατοικίας

Οι εικόνες από τη διάσωση ενός μικρού αγοριού στο χωριό Thumane που μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ προκαλούν σοκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αγοράκι ήταν μαζί με τη γιαγιά του, που ανασύρθηκε νεκρή από τα ερείπια.

Προσοχή! Σκληρές εικόνες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για το σεισμό στην Αλβανία: Επηρεάζει την Ελλάδα;

Σεισμός Αλβανία: Βίντεο-σοκ από τη διάσωση μικρού παιδιού από τα συντρίμμια πολυκατοικίας

Σχετικές ειδήσεις