ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τις παραλίες τι; Ελεύθερες μετακινήσεις από Δευτέρα, επιστρέφουν οι μαθητές, ταξίδια με πλοία

Μετά τις παραλίες τι; Ελεύθερες μετακινήσεις από Δευτέρα, επιστρέφουν οι μαθητές, ταξίδια με πλοία
INTIME NEWS

Την Δευτέρα 18 Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή το τρίτο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.

«Απευθύνω έκκληση στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων» ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και προειδοποίησε ότι «τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές».

Από την επόμενη εβδομάδα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα πρώτα δρομολόγια πλοίων προς Κρήτη (θα είναι το πρώτο νησί που θα ανοίξει μετά την επιβολή περιορισμού των μετακινήσεων).

Παράλληλα, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις και στην Εύβοια, μετά από διευκρινήσεις που έγιναν από το υπουργείο Ναυτιλίας. Οι μετακινήσεις για τα υπόλοιπα νησιά θα ξεκινήσουν από τις 25 Μαΐου.

Επίσης, ανοίγουν από την Δευτέρα 18 Μαΐου οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, ωστόσο οι μετακινήσεις αυτές θα γίνονται πλέον κάτω από ένα πρωτόκολλο που θα ανακοινωθεί σήμερα από την κυβέρνηση.

Την Δευτέρα θα έχουμε επαναφορά στην κανονικότητα καθώς αίρονται για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων εκτός νομού για:

  • Όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα
  • Την Κρήτη και
  • Εσχάτως και την Εύβοια

Αντίθετα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Λευκάδα και η Ελαφόνησος θα δεχτούν επισκέπτες –«αν όλα πάνε καλά» σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στις 25 Μάϊου.

Την Δευτέρα, 18 Μάϊου επαναλειτουργούν επίσης:

  • Τα σχολεία για τις μαθήτριες και τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου.
  • τα ζωολογικά πάρκα
  • οι βοτανικοί κήποι,
  • οι αρχαιολογικοί χώροι,
  • οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Ανοίγουν την Κυριακή στις εκκλησίες

Το άνοιγμα παραλιών που θα γίνει αύριο, διαδέχεται την Κυριακή η τέλεση -σχεδόν δύο μήνες μετά τον αυτοπεριορισμό – όλων των «λειτουργιών και μυστηρίων, με την συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες».

Κοινή συνισταμένη, ωστόσο, δογμάτων και θρησκειών αποτελεί η πιστή τήρηση των κανόνων, οι οποίοι έχουν ως εξής για τους λατρευτικούς χώρους:

  • Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τ.μ., με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.
  • Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50 πιστοί.
  • Και στην περίπτωση των χώρων λατρείας, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι η υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στη Λάρισα: 35 κρούσματα στη Νέα Σμύρνη - Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης η περιοχή