ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφτασε η ώρα των ποινών - Στις 12 η απόφαση του δικαστηρίου

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφτασε η ώρα των ποινών - Στις 12 η απόφαση του δικαστηρίου

Δίκη Χρυσής Αυγής - Όλες οι ειδήσεις: Έφτασε, έπειτα από 5,5 χρόνια επίπονης ακροαματικής διαδικασίας και 458 συνεδριάσεις η ώρα των ποινών για τους καταδικασθέντες στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της  Χρυσής Αυγής.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Μαρία Λεπενιώτη ανακοινώνει τις ποινές που θα επιβληθούν στην ηγετική ομάδα του ναζιστικού μορφώματος, σε όσους εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση και συμμετείχαν σε σοβαρότατες επιθέσεις και βεβαίως στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα.

Ήδη χθες η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε βαριές ποινές (κάθειρξη 13 ετών) για τους καταδικασθέντες οι οποίοι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση αποτελούσαν το "διευθυντήριο" της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Πλησίασε δηλαδή το «ταβάνι» των 15 ετών, που θέτει ως ανώτατο όριο ποινής ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Αναμενόμενη χαρακτηρίστηκε η πρότασή της ως προς το πρόσωπο του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά για τον οποίο η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 7χρόνων για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στους συνεργούς του Ρουπακιά πρότεινε ποινή κάθειρξης 6 έως 8 ετών. Κάθειρξη 8 ετών πρότεινε για τους Άγγο Ιωάννη, Καζαντζόγλου Ιωάννη, Καλαρίτη Ελπιδοφόρο, Κομιανό Ιωάννη.

Η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Αντίθετα για εκείνους που το δικαστήριο τους αναγνώρισε ελαφρυντικά, τέσσερις συνολικά, Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη και Νικόλαο Μίχο, η εισαγγελική πρόταση ήταν φυλάκιση 5 ετών.

Από τις αγορεύσεις των συνηγόρων των καταδικασθέντων που ακολούθησαν ξεχώρισε αυτή του δικηγόρου Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών στη σύζυγο του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτή Ελένη Ζαρούλια, μιλώντας για οικογενειακή εξόντωση, και σε βάρος μιας γυναίκας η οποία δεν έχει κάνει τίποτα, καμία αξιόποινη πράξη και υπήρξε υποδειγματική μητέρα στο μεγάλωμα της κόρης της.

Αναφερόμενος δε στον ισχυρισμό περί παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας από ΜΜΕ, κόμματα κλπ ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου σε μια αποστροφή του λόγου του είπε απευθυνόμενος στους δικαστές: «Αξιότιμοι κ. Δικαστές, εμείς σεβόμαστε την απόφαση και θα ασκήσουμε τα μέσα εκείνα που ο νόμος μας επιτρέπει για την τελική μας δικαίωση. Σήμερα όμως στην επιμέτρηση της ποινής, εσείς πρέπει να πείτε ένα ηχηρό «ΣΚΑΣΤΕ» σε όλους αυτούς που πριν από σας θέλουν να βγάλουν απόφαση».

Και οι υπόλοιποι υπερασπιστές των πρώην βουλευτών, εκτός από το ύψος των ποινών έδωσαν έμφαση στον ισχυρισμό περί παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας σε βάρος των εντολέων τους, που όπως υποστήριξαν συντελέστηκε τις τελευταίες μέρες δημόσια και από όλες τις πλευρές.

Πάντως, και η σημερινή διαδικασία αναμένεται να είναι πολύωρη καθώς μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ποινών τον λόγο θα πάρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μάσκες, ωράρια, συναθροίσεις - Οι 7 αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας