ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μάτι: Έφεση κατά του βουλεύματος για τη φονική φωτιά ζητά ο εισαγγελέας Εφετών

Μάτι: Έφεση κατά του βουλεύματος για τη φονική φωτιά ζητά ο εισαγγελέας Εφετών
Το σκεπτικό του εισαγγελέα Εφετών για την έφεση που άσκησε κατά του βουλεύματος
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Μάτι: Το σκεπτικό του εισαγγελέα Εφετών για την έφεση που άσκησε κατά του βουλεύματος

Την άσκηση έφεσης κατά του βουλεύματος που εκδόθηκε για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι, ζητά με πρότασή του ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μειδάνης.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό υπάρχει απόλυτη ακυρότητα στη διάταξη του βουλεύματος με την οποία οι δικαστές του Συμβουλίου ζήτησαν τη συνέχιση των ανακρίσεων για πέντε πρωην στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

Στο σκεπτικό του εισαγγελέα εφετών αναφέρεται πως η απόλυτη ακυρότητα έχει προκληθεί από το γεγονός, ότι κατά το νόμο, για να συνεχιστούν ανακριτικές πράξεις για αναβάθμιση της κατηγορίας, οφείλει πρώτα να έχει ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, άλλως η ακυρότητα είναι απόλυτη.

Σχετικά με τα 13 άτομα, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και άλλοι, ο εισαγγελέας εφετών έκρινε, ότι οι δικαστές έχουν διαπράξει αρνητική υπέρβαση εξουσίας με την απόφαση τους, καθώς δεν όρισαν συγκεκριμένα και ρητά, αν οι 13 παραπέμπτονται σε δίκη, αν και σε βάρος τους οι ενδείξεις ήταν απολύτως επαρκείς.

Σχετικά με το σκέλος του βουλεύματος που διατάσσει την απαλλαγή 10 άλλων εμπλεκομένων, αστυνομικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, ο εισαγγελέας κρίνει ότι για έξι από αυτούς προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να παραπεμφθούν. Τον τελικό λόγο έχει το αρμόδιο συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφασίσει σχετικά με τον εάν θα ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιά Μάτι: Βούλευμα έκπληξη - Αναβάθμιση κατηγοριών - Πόσοι παραπέμπονται