ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ταμείο Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟ: Σε δίκη 14 πρόσωπα για το σκάνδαλο με τα «αμαρτωλά» βοηθήματα

Ταμείο Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟ: Σε δίκη 14 πρόσωπα για το σκάνδαλο με τα «αμαρτωλά» βοηθήματα
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν περίπου πέντε χρόνια.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Ταμείο Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟ: Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού της περιόδου 2012-2014 φέρονται να υπεξαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά εμφανίζοντας τα.

Το εδώλιο δείχνει σε 14 πρόσωπα το αρμόδιο συμβούλιο πλημμελειοδικών, που με βούλευμά του παραπέμπει σε δίκη τα πρώην στελέχη του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.

Πρόκειται για 14 μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού της περιόδου 2012-2014 που φέρονται να υπεξαίρεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά εμφανίζοντας τα, ως βοηθήματα και δάνεια σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟ. Μάλιστα, συνολικά φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει ποσά ύψους 281 χιλιάδων ευρώ, τα οποία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα εμφανίζονται να χορηγήθηκαν μέσω του Ταμείου Αλληλοβοηθείας (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού ενώ στην πραγματικότητα καρπώθηκαν από τους κατηγρούμενους.

Κατά το βούλευμα οι 14 άλλοτε επικεφαλής του εν λόγω Ταμείου θα οδηγηθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να δικαστούν για τις κακουργηματικές κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας μετά χρήσεως και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και και υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν περίπου πέντε χρόνια, όταν υπέβαλλαν μηνυτήριες αναφορές 22 υπάλληλοι του ΥΠΠΟ οι οποίοι διαπίστωσαν πως εμφανίζονταν να έχουν πάρει χρήματα από το επίμαχο Ταμείο, τα οποία ουδέποτε είχαν πιστωθεί σε λογαριασμούς τους, ενώ το 2018 υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά και από το ΥΠΠΟ.

Κατά το βούλευμα, την περίοδο 2012-2014 εκταμιεύθηκαν από το Ταμείο συνολικά ποσά που ξεπερνούν τις 660 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων τα 426 χιλιάδες ευρώ είχαν την μορφή βοηθημάτων και τα υπόλοιπα δανείων προς συνολικά 572 περιπτώσεις δικαιούχων. Από την έρευνα των Αρχών αποδείχθηκε πως 88 υπάλληλοι εκ των φερομένων δικαιούχων με υπεύθυνη δήλωση τους ενημέρωσαν πως ουδέποτε έλαβαν χρήματα από το Ταμείο ενώ για αρκετούς ακόμη «πιθανολογείται βάσιμα» κατά το βούλευμα ότι ουδέποτε έλαβαν χρήματα.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν τις αιτήσεις για δήθεν δανειοδότηση υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, φροντίζοντας έναν ή δύο μήνες μετά την εκταμίευση των ποσών να μετατρέπουν ,πάλι μέσω ψευδών παραστατικών, τα δάνεια σε βοηθήματα και επομένως να ακολουθεί παραγραφή της οφειλής. Τα ποσά, σύμφωνα με την κατηγορία, κατέληγαν να καρπώνονται από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους χωρίς ποτέ να φθάνουν τους εμφανιζόμενους δικαιούχους.

Οι δικαστές του Συμβουλίου με το ίδιο βούλευμα έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να παραπεμφθούν για απιστία.