ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Λιγνάδης: Ξεκινά την Παρασκευή η δίκη στο Εφετείο - Το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης

Δημήτρης Λιγνάδης: Ξεκινά την Παρασκευή η δίκη στο Εφετείο - Το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει καταδικαστεί για δύο βιασμούς από τους τέσσερις για τους οποίους κατηγορήθηκε ενώ αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ξανά ο Δημήτρης Λιγνάδης την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, καθώς ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να ζητήσει αναβολή.

Ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου καταδικάστηκε πρωτοβάθμια σε κάθειρξη 12 ετών για δύο βιασμούς ανηλίκων με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη φυλακή.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών αθώωσε τον Δημήτρη Λιγνάδη για τους 2 από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορήθηκε, καθώς ομόφωνα τον απάλλαξε για τον βιασμό ενός ενήλικα το 2018, καθώς το φερόμενο θύμα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να μην εξεταστεί η καταγγελία του, καθώς και κατά πλειοψηφία για τον βιασμό ενός 16χρονου το 2011.

Το Εφετείο δευτεροβάθμια θα εξετάσει και τον τρίτο βιασμό, μετά από έφεση που άσκησε η εισαγγελέας Βασιλική Χαλβά, η οποία έκρινε ότι μέσα από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως η πράξη έχει τελεστεί.

Η ίδια εισαγγελέας άσκησε έφεση και για το ύψος των ποινών που επέβαλε το δικαστήριο στον σκηνοθέτη, για τους δύο βιασμούς για τους οποίους καταδικάστηκε, καθώς θεώρησε ότι έπρεπε να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές και για τις δύο περιπτώσεις λόγω της απαξίας και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα, λόγω της ανηλικότητάς του.

Να θυμίσουμε ότι ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης καταδικάστηκε πρωτοβάθμια, κατά πλειοψηφία, για τους βιασμούς δύο 17χρονων το 2015. Ενός Αιγύπτιου, ο οποίος κατήγγειλε ότι βιάστηκε στην Επίδαυρο και ενός Ουκρανού, με τον οποίο ο Λιγνάδης γνωρίστηκε σε μπαρ και για κάποιο διάστημα τον φιλοξένησε στο σπίτι του.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου και ένας ακόμη δικαστής μειοψήφισαν, έχοντας την άποψη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να απαλλαγεί και για τους τέσσερις βιασμούς που του αποδόθηκαν.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σε 2.200 σελίδες αποτυπώθηκε το σκεπτικό της πρωτοβάθμιας απόφασης, κατά την οποία ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένοχος και καταδικάστηκε για τους 2 βιασμούς των δύο ανήλικων, του Αιγύπτιου και του Ουκρανού. Αβάσιμοι και απορριπτέοι κρίθηκαν οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου περί σκευωρίας σε βάρος του με στόχο να πλήξουν το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η υποτιθέμενη κόντρα με το ΣΕΗ.

«Η επιλογή του κατηγορουμένου για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου έγινε το 2019 με κριτήριο τη μέχρι τότε καλλιτεχνική του πορεία και τους δεσμούς του με το Εθνικό Θέατρο… Ουδείς εξέφρασε αμφιβολία για το πρόσωπό του, αντιθέτως, έχαιρε της εκτίμησης όλων, ενώ οι κριτικές για τον διορισμό του ήταν θερμές. Συνεπώς, εκ των υστέρων ενορχήστρωση σκευωρίας σε βάρος του θα έπληττε και τους φερόμενους ως διώκτες του, αφού και εκείνοι χαιρέτισαν με ενθουσιασμό τον διορισμό του. Ούτε, εξάλλου, προέκυψε από κάποιο αποδεικτικό στοιχείο η χάλκευση κατηγοριών σε βάρος του από πολιτικούς αντιπάλους της υπουργού Πολιτισμού ή ακόμα και του πρωθυπουργού, οι οποίοι, σημειωτέον, παρότι τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος, ουδέποτε ανέφεραν οτιδήποτε περί σκευωρίας», ξεκαθαρίζεται από τους δικαστές.

Το δικαστήριο παράλληλα δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό περί μηχανορραφιών του ΣΕΗ, με τους δικαστές να τονίζουν ότι «δεν προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία η ύπαρξη κόντρας με το ΣΕΗ τέτοια έντασης ή φύσης που να οδηγήσει στην εξύφανση σχεδίου σπίλωσης της υπόληψής του, προκειμένου να παραιτηθεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ούτε αποδείχθηκε ότι το ΣΕΗ διαθέτει τα μέσα να οργανώσει μια τέτοια μηχανορραφία».