ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εισαγγελέας - Μάτι: Πλήρη απαλλαγή απο τις 9 κατηγορίες ζητά για τη Ρένα Δούρου

Εισαγγελέας - Μάτι: Πλήρη απαλλαγή απο τις 9 κατηγορίες ζητά για τη Ρένα Δούρου

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε την πλήρη απαλλαγή της

Την πλήρη απαλλαγή της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και για τις 9 κατηγορίες που αντιμετωπίζει ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του τριμελούς πλημμελειοδικείου.

Κατά τον εισαγγελέα, σχετικά με την κατηγορία ότι δεν μερίμνησε για την αποψίλωση της περιοχής «αποδείχθηκε ότι η μόνη αρμοδιότητα συντήρησης της περιφέρειας ήταν η λεωφόρος Μαραθώνος και είχε ανατεθεί σε εταιρία. Οι εργασίες σύμφωνα με τα έγγραφα είχαν εκτελεστεί».

Αντίστοιχα, ζήτησε απαλλαγή για τη μη ενημέρωση των αρμοδίων φορέων, τη μη παροχή ενημέρωσης στη κοινό με ιδιαίτερη πρόνοια σε ευπαθείς ομάδες αφού η υποχρέωση αυτή βαρύνει την πυροσβεστική υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία, αλλά για τον τυπικό χαρακτήρα που είχε η σύγκληση του ΣΟΠΠ τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, καθώς δεν υπήρξε εμπλοκή ή αρμοδιότητα της περιφερειάρχη.

Απαλλακτική ήταν η πρόταση και για τη μη λήψη απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση. «Από τη στιγμή που δε δόθηκε εισήγηση από την πυροσβεστική, η περιφέρεια δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Αν είχε δοθεί θα φορούσε Μαραθώνα και Ραφήνα, άρα τότε την απόφαση θα έπρεπε να λάβει η περιφερειάρχης. Ουδέποτε γεννήθηκε η υποχρέωση της 15ης κατηγορούμενης για τη λήψη αυτής της απόφαση, άρα η κατηγορία είναι άνευ αντικειμένου».

Την απαλλαγή της ζήτησε και για τις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες αφού όλες αφορούσαν ζητήματα που είτε δεν ήταν της αρμοδιότητας της, είτε δεν αποδείχθηκαν.

Την πλήρη απαλλαγή και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη ζήτησε ο εισαγγελέας λέγοντας σχετικά με τη παροχή ενημέρωσης στους πολίτες για την επικινδυνότητα της φωτιάς, ότι «η αρμοδιότητα ενημέρωσης του πληθυσμού είναι έργο που ανήκει στον αξιωματικό της πυροσβεστικής στο πεδίο την ώρα εξέλιξης της φωτιάς.

Αποδείχθηκε ότι εξέδωσε η Πολιτική Προστασία δελτίο επικινδυνότητας πριν την έναρξη της φωτιάς ως όφειλε, είχαν γίνει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ. Η Πολιτική Προστασία αφορά στην προληπτική απομάκρυνση και αποδείχθηκε ότι έγιναν. Οι ενέργειες σε επίπεδο προληπτικό έγιναν. Από τη στιγμή που εξελίχθηκε η φωτιά η ευθύνης βαρύνει τα όργανα του ΠΣ».