ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Να κριθεί αθώος ο Παπακωνσταντίνου ζήτησαν οι συνήγοροί του

Να κριθεί αθώος ο Παπακωνσταντίνου ζήτησαν οι συνήγοροί του

Να κριθεί αθώος ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισής του κατηγορώντας την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου ότι με την αγόρευσή της προέβη σε "λογικούς ακροβατισμούς" και "λογικονομικά άλματα" που δεν αρμόζουν σε ένα Ειδικό Δικαστήριο.

Ειδικότερα ο εκ των τριών συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού Τάκης Βασιλακόπουλος, κατά την αγόρευσή του ανέφερε πως "ο κάθε κατηγορούμενος είναι ένοχος, όχι γιατί το πιστεύει ο δικαστής, αλλά γιατί ο δικαστής θα πρέπει να είναι σε θέση θα δικαιολογήσει την περί τούτου κρίση. Με το σκέτο "πιστεύω ότι το έκανε", δουλειά δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται κατά το Σύνταγμα".

Κατά την έναρξη της αγόρευσής του, ο Τάκης Βασιλακόπουλος είπε: "γοητεία συνίσταται στο ότι οι μεν είμαστε Ηρακλής Πουαρό και οι δε Αγκάθα Κρίστι. Κι οι δύο έχουν ένα κοινό σημείο. Αναδεικνύουν στα μυθιστορήματα τους αληθείς ενόχους με συλλογιστική λογική ατράνταχτη. Η ενοχή του αληθούς ενόχου προκύπτει με μαθηματικό τρόπο. Εμείς δεν καλούμαστε να αποδείξουμε τον ένοχο, αλλά αν ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος. Αν θέλουμε ένα αξιοσέβαστο δικαστήριο να καταλήξει σε κρίση θα πρέπει να το κάνει με μαθηματικό τρόπο. Και θεωρώ ότι τέτοιο πράγμα δεν συμβαίνει" υπογράμμισε και αναρωτήθηκε: "Με αυτό το αποδεικτικό υλικό βγαίνει ότι είναι ένοχος, με τη μαθητική λογική; Σας λέω όχι και για αυτό πρέπει να κριθεί αθώος".

Ο Σόιμπλε και το Άουσβιτς

Αναλύοντας το αδίκημα της απόπειρας απιστίας, που βαραίνει τον Γ. Παπακωνστατίνου, ο Τάκης Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στις διαφορετικές μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί η πιθανή ζημία.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει μέθοδος η οποία έχει καταλήξει ότι δεν υπάρχει ζημία ως προς τους συγγενείς του Γ. Παπακωνταντίνου, ενώ με αυτή που χρησιμοποιήθηκε από το ΣΔΟΕ προκύπτει ενδεχόμενη ζημία, που βέβαια δεν αποκλείεται να μηδενιστεί από τα διοικητικά δικαστήρια.

Σε ένα -αν μη τί άλλο άστοχο- σχόλιό του, ο συνήγορος είπε: "Αν μια φορολογική αρχή είχε πει τέτοια πράγματα στο Σόιμπλε σαν αυτά που ακούγονται εδώ, θα τους είχε στείλε στο Άουσβιτς".

Ο υπερασπιστής αναφέρθηκε αναλυτικά στα νομικά ζητήματα, που ανακύπτουν για την υπόθεση. Σύμφωνα με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων -είπε ο Τ. Βασιλακόπουλος- δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η λίστα Λαγκάρντ, καθώς "απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχει να κάνει με προσωπικά δεδομένα. Όποιος την παρέδωσε εν Ελλάδι διαπράξει κακούργημα".

Όσο για τις δύο βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο συνήγορος του υποστήριξε τα εξής:

Απόπειρα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου: "Η ζημία πρέπει να είναι ορισμένη βέβαιη και οριστική. Επί μη απειλούμενης ζημίας δεν υπάρχει έγκλημα. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ποια ζημιά θα θεωρήσετε ως αποδειχθείσα; Είναι βέβαιη αυτή που αναφέρει το ΣΔΟΕ ...αλλά οι μάρτυρες μας είπαν πως μπορεί και να μηδενιστεί".

Νόθευση εγγράφου: "Η νόθευση θέλει έγγραφα και το ερώτημα εδώ είναι ποιο είναι το έγγραφο" αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος συμπληρώνοντας "το usb καθαυτό δεν είναι έγγραφο. Έχει μέσα του έγγραφα και κανέναν από αυτά δεν αλλοιώθηκε. Εξαφανίστηκαν τρία. Δεν διώκομεθα για υπεξαγωγή αλλά για νόθευση. Μη όντως εγγράφου ουδενός εξ αυτών, δεν μπορούμε όμως να μιλάμε ούτε για υπεξαγωγή"

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο επίσης με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισής του.

Σχετικές ειδήσεις