ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποιες είναι οι ποινές που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου αν κηρυχθεί ένοχος

Ποιες είναι οι ποινές που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου αν κηρυχθεί ένοχος

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έπειτα και από την πολύωρη αγόρευση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου με την οποία ζήτησε την ενοχή του σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Δηλαδή, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Πρόταση, η οποία σε περίπτωση που υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των συνολικά 13 δικαστών του Ειδικού Δικαστηρίου και σε περίπτωση που δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά μπορεί να επιφέρει ακόμη και την ισόβια κάθειρξη.

Ειδικότερα, η ανωτάτη προβλεπόμενη ποινή για το πρώτο αδίκημα, αυτό της νόθευσης εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου φτάνει μέχρι και τα ισόβια δεσμά, εφόσον δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του πρώην υπουργού. Όμως, σε περίπτωση κατά την οποία αναγνωριστεί στον Γ. Παπακωνσταντίνου έστω και ένα ελαφρυντικό τότε τα ισόβια «σπάνε» και η ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι κάθειρξη από 10 έως και 20 χρόνια. Ως προς το δεύτερο αδίκημα, της απόπειρας απιστίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ίδιου νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια. Εάν όμως αναγνωριστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου ελαφρυντικά, τότε η ποινή μπορεί να «πέσει» ακόμη και στα δύο χρόνια φυλάκιση και να φτάσει μέχρι κάθειρξη 12 ετών.

Παρά την κατηγορηματική άρνηση του πρώην υπουργού ότι αφαίρεσε από τη λίστα των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας τα ονόματα των τριών συγγενών του και ότι η όλη «ιστορία είναι στημένη» η εισαγγελέας της έδρας, Ξένη Δημητρίου στην 5ωρη αγόρευσή της εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι εκείνος το έπραξε.

«Ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί ενώπιον σας αλλά και η στάση του πραγματικά με απογοήτευσε γιατί ένας άνδρας που έχει τόσα προσόντα, που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, που έχει μια αξιοπρεπή οικογένεια, ένα βαρύ βιογραφικό θα έπρεπε να έχει συναίσθηση της ευθύνης. Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά δείχνει επιείκεια σε αυτούς που συναισθάνονται αυτό που έκαναν. Δυστυχώς, εδώ φάνηκε και αυτό λυπεί, ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας, ούτε την αρχή της αμεροληψίας. Πιστεύω ότι παρέβη τα καθήκοντα. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος και για τα δυο εγκλήματα. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε περήφανοι όχι μόνο για τους προγόνους μας αλλά για το κράτος μας και τη διοίκησή μας και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα στο εξωτερικό…», είπε η εισαγγελέας, χαρακτηρίζοντας «προφάσεις εν αμαρτίες» τους ισχυρισμούς του Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Ο μόνος που είχε συμφέρον (σ.σ να διαγράψει τα αρχεία) ήταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος είτε για να βοηθήσει τους συγγενείς του, είτε για να προστατέψει το δικό του όνομα στην πολιτική να μη φανεί στην πορεία, ότι τρεις συγγενείς του ελέγχονται για φοροδιαφυγή» τόνισε η εισαγγελική λειτουργός για να καταλήξει στο συμπέρασμα «όλοι οι ισχυρισμοί του καταπίπτουν από μόνοι τους. Εκείνος είχε το συμφέρον να κάνει τη νόθευση, εκείνος την έκανε...».

Σήμερα, Πέμπτη (19/03/2015) η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Αμέσως μετά το πέρας των αγορεύσεων οι ανώτατοι δικαστές θα αποσυρθούν για διάσκεψη προκειμένου να εκδώσουν την ετυμηγορία τους για την ενοχή ή μη του κατηγορουμένου.

Ετυμηγορία η οποία αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης.

Σχετικές ειδήσεις