ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο εδώλιο ξανά οι «ιερές» ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου

Στο εδώλιο ξανά οι «ιερές» ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου

Σε νέα, πιο ευρύχωρη δικαστική αίθουσα ξεκινά σήμερα, Δευτέρα (23/03/2015) η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, την αποκαλούμενη και ως σκάνδαλο των ιερών ανταλλαγών.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 Μαρτίου αλλά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας διέκοψε για σήμερα προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος στο Εφετείο λόγω ....στενότητας της αίθουσας.

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και άλλα 11 άτομα, κυρίως στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, αλλά και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, όλοι κατηγορούμενοι για τις ανταλλαγές με ακίνητα του Δημοσίου της λίμνης Βιστωνίδας που ανήκε στη Μονή.

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έγινε στις αρχές του μήνα, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με δεκάδες μητροπολίτες, ιερείς και μοναχούς να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο , η αξία των ακινήτων που αντάλλαξε το Δημόσιο ανέρχεται σε 69,4 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με τους συνηγόρους του Δημοσίου οι οποίοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση τόσο για ηθική βλάβη όσο και τη ζημία -που όπως υποστηρίζουν υπέστη από τις επίμαχες ανταλλαγές- κάνουν λόγο για πραγματικές αξίες που φθάνουν τα 234 εκατ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας έχουν ήδη κατατεθεί 28 αγωγές και μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 14 αποφάσεις που δικαιώνουν τη Μονή, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια καταστεί αμετάκλητη.

Σχετικές ειδήσεις