ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Όχι από ΣτΕ στην ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου

Όχι από ΣτΕ στην ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου

Μακέτα θα παραμείνει η ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου την οποία προωθούσε το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμ. 2152/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ακυρώθηκε ως μη νόμιμη η από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Η επίμαχη υπουργική απόφαση κρίθηκε παράνομη, καθώς «πέραν του ότι εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, έρχεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και την υπουργική απόφαση του 1988 με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδρυμα Ωνάση χρηματοδότησε και δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο τις αρχιτεκτονικές και λοιπές μελέτες ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων