Παναγιώτης Βλαστός προς δικαστές: «Τελείωσα με την παρανομία»

Παναγιώτης Βλαστός προς δικαστές: «Τελείωσα με την παρανομία»

«Τέλειωσα με την παρανομία» διαβεβαίωσε τους δικαστές ο Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος».

Στο «συνδικάτο του εγκλήματος», αποδίδεται μεταξύ άλλων η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009 καθώς και η δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008.

«Με μία συγκινητική δήλωση ο Παναγιώτης Βλαστός στάθηκε απέναντι στους δικαστές του δηλώνοντας για μία ακόμη φορά ότι τελείωσε με την παρανομία. Η απόφαση του Εφετείου διαφοροποιήθηκε από εκείνη του Πρωτόδικου Δικαστηρίου καθώς του επέβαλε μία φορά ισόβια αντί για δύο που είχαν επιβληθεί εσφαλμένα στο πρώτο. Και θα προχωρήσει στο αναιρετικό στάδιο με την πίστη και την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη δεν θα αργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Φραγκίσκος Ραγκούσης αμέσως μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Ειδικότερα και έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε ελαφρυντικά σε 3 από τους συνολικά 14 κατηγορούμενους που κριθήκαν ένοχοι και επέβαλε τις εξής ποινές:

Παναγιώτης Βλαστός, ισόβια και 36 χρόνια (κατά συγχώνευση 23 χρόνια) 

Ιωάννης Σκαφτούρος, κάθειρξη 6 ετών 

Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 18 ετών 

Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών 

Γιώργος Κατσαγιάννης, ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15 χρόνια 

Χαράλαμπος Μουστάκας, κάθειρξη 8 ετών 

Γιώργος Τρομπούκης, κάθειρξη 10 ετών 

Βασίλης Στεφανάκος, φυλάκιση 3 ετών 

Η ποινή του μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα. 

Ιωάννης Θώδης, κάθειρξη 9 ετών, Κωνσταντίνος Ανδρέου και Boban Ristevski κάθειρξη 10 ετών, Εμμανουήλ Σκαρλάτος 7 ετών,  Παναγιώτης Σοιλέδης 8 ετών, Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου, φυλάκιση 2 ετών.

Για τον Σερβο-Σκοπιανό διατάχθηκε η απέλαση από τη χώρα όταν εκτίσει την ποινή του και η 10ετής απαγόρευση επιστροφής του στην Ελλάδα. 

Για όλους τους ισοβίτες αποφασίστηκε διαρκής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι δικαστές αναγνώρισαν ελαφρυντικά στους Χαράλαμπο Μουστάκα (μετεφηβικής ηλικίας), Πολυτίμη Γεωργά (πρότερος έντιμος βίος και ειλικρινή μεταμέλεια μετά την πράξη) και Βασίλη Στεφανάκο (μετέπειτα καλή συμπεριφορά).

Βλαστός: «Τελείωσα με την παρανομία»

Με το πέρας της διαδικασίας ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Βλαστό του είπε ότι υπάρχουν ακόμη νομικές ενέργειες που μπορεί να κάνει, όπως η αίτηση χάριτος ή να αιτηθεί αποφυλάκιση επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. 

Βλαστός: Σέβομαι την απόφασή σας. Θα πάω όμως παραπάνω. Εγώ έχω σβήσει 20 χρόνια μέσα στη φυλακή.

Πρόεδρος: Όμως παραβιάσατε δύο φορές την αναστολή.

Βλαστός: Ήμουν λάθος εκεί. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στα δικαστήρια σας. 

Πρόεδρος: Προσπαθήσαμε να μην αδικήσουμε κάποιον. Ευχαριστώ πολύ όλους.

Εισαγγελέας: Τον παράδεισο τον άνοιξε πρώτος ο ληστής.

Συνήγορος υπεράσπισης: Ο ληστής είχε το Χριστό δίπλα του.

Εισαγγελέας: Και ο Παναγιώτης τον έχει.

Δήλωση Σάκη Κεχαγιόγλου, συνηγόρου υπαράσπισης Χαράλαμπου Μουστάκα:

«Η αναγνώριση από το Δικαστήριο ελαφρυντικού στον εντολέα μου και η μείωση της πρωτοδίκως επιβληθείσας κάθειρξης των 19 ετών σε 8 έτη, είναι δίκαιη και απόλυτα συμβατή με την τρίχρονη διαδικασία και την όλη συμπεριφορά και προσωπικότητα του Χαράλαμπου Μουστάκα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση».