ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αποκάλυψη «βόμβα» από τη γραμματέα του Χριστοφοράκου: Είχε επαφές με τον Σημίτη

Αποκάλυψη «βόμβα» από τη γραμματέα του Χριστοφοράκου: Είχε επαφές με τον Σημίτη

Πυκνές επαφές με τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη είχε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος κατά το διάστημα υλοποίησης της σκανδαλώδους σύμβασης ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη Siemens.

Τα παραπάνω αποκάλυψε μεταξύ άλλων σήμερα στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η Αικατερίνη Τσακάλου, άλλοτε γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας κατέθεσε ότι ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος συναντήθηκε με τον κ. Σημίτη, τουλάχιστον έξι φορές κατά το έτος 1997, οπότε και υπεγράφη η επίμαχη σύμβαση κατά τη σύναψη της οποίας διακινήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μίζες εκατ. ευρώ.

Οι περισσότερες από τις συναντήσεις αυτές έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, σύμφωνα με τη μάρτυρα, συναντούσε όχι μόνο τον κ. Σημίτη αλλά και τη γραμματέα του κυρία Κωστοπούλου! Ακόμη, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος το επίμαχο διάστημα είχε συναντήσεις με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη αλλά και τον άλλοτε αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο. Σύμφωνα με την κατάθεση της μάρτυρος, ο Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 με τον κ. Τσουκάτο με τα ραντεβού αυτά να συνεχίζονται το 1998 αλλά και το 1999.

Πολλαπλές συναντήσεις, σύμφωνα πάντα με τα όσα προκύπτουν από την ατζέντα της κυρίας Τσακάλου, η οποία σήμερα έγινε φύλλο και φτερό στο δικαστήριο, είχε όμως ο Χριστοφοράκος, το 1998 και με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Γ. Χρυσολούρη.

Εισαγγελέας: Στην κατάθεσή σας είχα πει ότι στο στάδιο της κατάρτισης της σύμβασης (σ.σ. μεταξύ Siemens και ο ΟΤΕ) ο κ. Χριστοφοράκος δεν είχε ιδιαίτερη ανάμειξη. Το υποστηρίζετε και τώρα;

Α. Τσακάλου: Ναι, αυτό λέω και τώρα.

Εισαγγελέας: Ο κ. Χριστοφοράκος δήλωνε ότι είδε τρεις φορές τον κ. Τσουκάτο. Αυτό είναι αλήθεια ή ψέμα;

Α. Τσακάλου: Δεν θέλω να κάνω εγώ χαρακτηρισμούς. Τα πραγματικά στοιχεία είναι αυτά των σημειώσεων μου.

Ο Παντωνίου, ο Τσοχατζόπουλος και τα ραντεβού με Σημίτη

«Ο Χριστοφροάκος είχε συναντηθεί μια φορά με την κυρία Κωστοπούλου γραμματέα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε στην κατάθεσή της η κυρία Τσακάλου και απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας για ποιο λόγο συναντούσε την γραμματέα του πρωθυπουργού, η μάρτυρας απάντησε: «Υποθέτω ότι συναντούσε την κυρία Κωστοπούλου για να μεταφέρει κάποιο θέμα του στον πρωθυπουργό. Δεν γνώριζα τι ακριβώς την ήθελα. Έχω πάει και εγώ πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκα με την κυρία Κωστοπούλου, σε μεταγενέστερο χρόνο από την πρώτη συνάντηση του κ. Χριστοφαράκου μαζί της».

Εισαγγελέας: Γιατί πήγατε;

Α. Τσακάλου: Ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων μου. Πήγαινα σε εργάσιμες ώρες καθ' υπόδειξη Χριστοφοράκου. Ήταν στο πλαίσιο της δημιουργίας καλών σχέσεων.

Εισαγγελέας: Εσείς κλείσατε το ραντεβού Χριστοφοράκου – Κωστοπούλου;

Α. Τσακάλου: Ναι

Εισαγγελέας: Για τις συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με την κυρία Κωστοπούλου γνωρίζετε κάτι παραπάνω;

Α. Τσακάλου:Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητούσε μαζί της. Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι μετέφερε θέματα που αφορούσαν project της εταιρείας με το Δημόσιο.

Εισαγγελέας: Σας είχε πει ποτέ ο κ. Χριστοφοράκος για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό;

Α. Τσακάλου: Όχι.

Εισαγγελέας: Σας είχε πει μήπως η κυρία Κωστοπούλου;

Α. Τσακάλου: Στις συναντήσεις μου μαζί της δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικό - επαγγελματική σχέση με την κ. Κωστοπούλου και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα.

Όπως κατέθεσε, η μάρτυρας ο κ. Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί με τον κ. Σημίτη και εκτός Μεγάρου Μαξίμου. «Κάποια φορά θυμάμαι συναντήθηκαν και στη Μεγάλη Βρετανία το 1997 στην εκδήλωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου» κατέθεσε η μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Στις 7.10.1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;

Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.

Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;

Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

Εισαγγελέας: Η κυρία Γιουμπέκα που αναφέρετε ποια είναι;

Α. Τσακάλου: Η γραμματέας του κ. Παπαντωνίου.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Ιανουαρίου.