ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σε απολογία καλείται ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά

Σε απολογία καλείται ο Γιάννος Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά

Σε απολογία για τις 25 Ιουλίου 2018 καλείται ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για «αματωλές» συμβάσεις που αφορούν σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα για το σύνολο των εκκρεμών δικογραφιών με βασικό «πρωταγωνιστή» τον πρώην υπουργό, έκριναν ότι «ήρθε η ώρα» για τον Γιάννο Παπαντωνίου και για το λόγο αυτό απέστειλαν ήδη κλήση προς απολογία. Το βασικό αδίκημα που ερευνούν οι ανακριτές είναι αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Οι δικαστικές αρχές φαίνεται πως αξιολόγησαν ως σημαντικά τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πολυετείς έρευνες των εισαγγελικών αρχών για τους λογαριασμούς που διέθετε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, στην Ελβετία οι οποίοι ερευνήθηκαν όταν τυχαία εντοπίστηκαν στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Επίσης, αξιολογήθηκαν ως σημαντικά στοιχεία τόσο η κατάθεση Γάλλου πρώην στελέχους εταιρείας που είχε εμπλακεί σε προμήθειες με το ελληνικό δημόσιο αλλά και στοιχεία που κατασχέθηκαν στην Αθήνα στο σπίτι του επικεφαλής της ίδιας εταιρείας στη χώρας μας, που είχε άμεση γνώση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για πολλές συμβάσεις μεταξύ των οποίων και συμβάσεις εξοπλιστικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2017 η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε προχωρήσει στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου (in rem) για το αδίκημα της δωροδοκίας, μετά από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακρίτριας. Το αίτημα εκείνο στηριζόταν σε νεώτερα στοιχεία που είχαν φτάσει στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας για την ύπαρξη δύο λογαριασμών που συνδέονται με τον πρώην υπουργό και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Από την πλευρά του πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει δώσει τη συναίνεσή του προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και στην Ελβετία, καθώς ο ίδιος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με αξιόποινη πράξη. Ο πρώην υπουργός αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου ο ίδιος και οι συνήγοροί του να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.