ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις «ματωμένες φράουλες» στη Μανωλάδα

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις «ματωμένες φράουλες» στη Μανωλάδα

Αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας που είχε οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης

Το Μάρτιο του 2017 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί να αποζημιώσει με ποσό που φτάνει τις 676.000 συνολικά σε 42 αλλοδαπούς εργάτες της Μανωλάδας.

Μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στον κ. Βουρλιώτη, ο τελευταίος αφού μελέτησε τον παραπεμπτικό βούλευμα και τις αποφάσεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαστηρίου, προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης, κρίνοντας ότι υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκεπτικό του ο εισαγγελέας επισημαίνει οτι η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη.

Κατά τον εισαγγελέα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών που αθώωσε τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων υπέπεσε σε πλημμέλειες σε ότι αφορά την ερμηνεία της διάταξης.

Επιπλέον, στο έγκλημα αυτό κατά τον εισαγγελέα θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις.

Η αναίρεση δεν αλλάζει κάτι ως προς την ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Ωστόσο με την αναίρεση, στόχος είναι η αποκατάσταση της νομολογίας και κυρίως έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στις 30 Νοεμβρίου, διοργανώνεται κλειστή ημερίδα στο ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων, δικαστών από το εξωτερικό και του Έλληνα αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Λ. Α. Σισιλιάνου.