ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βόλος: Σε φυλάκιση 6 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που χτύπησε με τσάπα στο κεφάλι 18χρονο

Βόλος: Σε φυλάκιση 6 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που χτύπησε με τσάπα στο κεφάλι 18χρονο

Ποινή φυλάκισης έξι ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως με έφεση που να έχει αναστέλλουσα δύναμη επέβαλε την Πέμπτη (22/11) το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου στον 38χρονο αλλοδαπό που επιτέθηκε και τραυμάτισε με τσάπα 18χρονο Ρομά γείτονά του στο κεφάλι.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 14 Απριλίου 2017 Μεγάλη Παρασκευή στα Φάρσαλα. Ο 18χρονος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος μέχρι τις 25 Απριλίου 2017.

Όπως αναφέρει το taxydromos.gr, το Κακουργιοδικείο Βόλου με ομόφωνη απόφασή του μετέτρεψε τη μία από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο 38χρονος από απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα έδρας που ζήτησε την ενοχή του 38χρονου όπως κατηγορούταν χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Έτσι ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης όπως είχε ζητήσει και ο συνήγορος υπεράσπισής του και παράνομη οπλοφορία – οπλοχρησία.

Στον κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, ούτε της καλής συμπεριφοράς που επέδειξε ο ίδιος ο 38χρονος για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πράξη. Επίσης η δυνατότητα άσκησης έφεσης που του χορηγήθηκε του δόθηκε με την προϋπόθεση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Νωρίτερα απολογούμενος ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια, καθώς απειλούταν η ζωή του, ενώ υποστήριξε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να βλάψει τόσο σοβαρά το θύμα. «Ήρθαν στο σπίτι μου δέκα άτομα που κρατούσαν λοστούς για να προκαλέσουν φασαρία. Με εξύβριζαν», είπε μεταξύ άλλων απολογούμενος. Ενέμεινε επί της ουσίας λοιπόν στην προανακριτική του κατάθεση ότι έπληξε τον παθόντα κατά τη διάρκεια γενικευμένου επεισοδίου μεταξύ του ιδίου και της παρέας του θύματος η οποία όπως είχε υποστηρίξει ήθελε να τον απομακρύνει από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή επειδή εκείνος δεν ήθελε να παντρέψει την κόρη του με ένα οικείο πρόσωπο του παθόντος.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα το επεισόδιο σημειώθηκε έξω από το σπίτι του δράστη. Θύμα και κατηγορούμενος βρίσκονταν νωρίτερα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου τους είχαν γίνει συστάσεις. Πρώτος αποχώρησε από το Αστυνομικό Τμήμα ο κατηγορούμενος. Δεύτερος ο παθών μαζί με φίλους του ο οποίος ενώ επέστρεφε στο σπίτι του που βρίσκεται απέναντι από αυτό του κατηγορούμενου δέχθηκε με αιφνίδιο τρόπο επίθεση με τον 38χρονο να τον τραυματίζει στο κεφάλι με τσάπα.

Επισημαίνεται πως στον κατηγορούμενο δεν δόθηκε η δυνατότητα αναστολής τριετίας στην ποινή λόγω καταδικαστικής απόφασης που είχε σε βάρος του με ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για την κλοπή ενός αρνιού.