ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κύπρος: Επαναπατρίζεται εικόνα του Αγίου Ιωάννη του 18ου αιώνα

Κύπρος: Επαναπατρίζεται εικόνα του Αγίου Ιωάννη του 18ου αιώνα
Για την αποκατάσταση της εικόνας, ο Βρετανός κάτοχος συνεργάστηκε με τον Marc-André Renold

Mια εικόνα του 18ου αιώνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που μεταφέρθηκε παράνομα από την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974, παραδόθηκε την Τετάρτη σε εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, κατά τη διάρκεια τελετής στη Γενεύη, και αναμένεται να επιστρέψει σε μερικές μέρες στην Κύπρο.

Η εικόνα εξήχθη παράνομα από έναν πιλότο της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, ο οποίος υπηρετούσε στην Κύπρο το 1974 κατά την τουρκική εισβολή. Ο γιος του αείμνηστου αξιωματικού θεώρησε σωστό να επιστρέψει την εικόνα στον τόπο προέλευσής της. Ο κύριος, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν έχει χρηματικές ή άλλες αξιώσεις, αλλά έθεσε ως μόνους όρους, την επιστροφή της εικόνας στο νόμιμο κάτοχό της, δηλαδή στην Εκκλησία της Κύπρου, και να μην επωφεληθεί κανείς οικονομικά από τον επαναπατρισμό της.

Για την αποκατάσταση της εικόνας, ο Βρετανός κάτοχος συνεργάστηκε με τον Marc-André Renold, καθηγητή του Δικαίου της Τέχνης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και κάτοχο της έδρας της UNESCO στο Δίκαιο της Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εικόνα παραδόθηκε την Τετάρτη σε εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, εκ μέρους του γιου του Βρετανού αξιωματικού από τον καθηγητή Renold στη Villa Moynier, όπου στεγάζεται η Ακαδημία.

«Αν η εικόνα αυτή μπορούσε να μιλήσει, θα είχε να πει μια μεγάλη ιστορία για τη δημιουργία της και για τη χαρά που πρόσφερε σε πολλές γενιές πιστών. Θα έλεγε επίσης για τις λύπες του κόσμου, τη σύγκρουση και τον εκτοπισμό σε μια άλλη χώρα για πολλά χρόνια» είπε ο ανώνυμος δωρητής. Αυτή η εικόνα του Αγίου Ιωάννη, πρόσθεσε, παρέμεινε κρυμμένη σε ένα κουτί για χρόνια «και μου φαινόταν ότι πήγαινε χαμένη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.