ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 17 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Γιορτή σήμερα - Άγιος Μύρων
Άγιος Μύρων

Σήμερα, Πέμπτη 17 Αυγούστου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023 τιμάται η μνήμη του Αγίου Λεύκιου, του Αγίου Μύρωνος μάρτυρος και του Αγίου Στράτωνος.

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

  • Λευκοθέα, Λευκοθέη
  • Μύρων, Μύρωνας, Μύρα, Μίρκα *
  • Στράτος, Στράτων, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα, Στρατούλα

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Άγιος Μύρων

Ο Άγιος Μύρων ήταν ένας εύπορος άνδρας που ζούσε στην Αχαΐα όταν Αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Δέκιος (249-251 μ.Χ.), που έμεινε στην ιστορία για τους διωγμούς του κατά των Χριστιανών.

Ο Άγιος Μύρων καταγόταν από την περιοχή της Κορίνθου στην Πελοπόννησο, από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία έγινε ιερέας. Στην περιοχή που ζούσε, στρατιωτικός διοικητής των Ρωμαίων (Ανθύπατος) ήταν ένας φανατικός εχθρός των Χριστιανών, ο Αντίπατρος, ο οποίος εισέβαλε σε εκκλησία (ναό) κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας των Χριστουγέννων, με σκοπό να τους συλλάβει τους πιστούς και να τους θανατώσει. Ο Άγιος Μύρων που ιερουργούσε δεν πτοήθηκε από την παρουσία της ρωμαϊκής φρουράς και εξύβρισε τον Αντίπατρο αποκαλώντας τον «λύκον άρπαγα». Ο Αντίπατρος τον συνέλαβε, τον οδήγησε στη φυλακή και τον κρέμασε ψηλά από τα χέρια, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον εξύβριζαν.

Στη φυλακή ο άγιος Μύρων υπέστη βασανιστήρια και κατόπιν εστάλη στην πόλη Κύζικο στην Μυσία της Μικρασίας, όπου ο εκεί Ανθύπατος τον θανάτωσε με αποκεφαλισμό.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Αυγούστου και είναι πολιούχος των Αντικυθήρων.

Απολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς θεῖον ἀλάβαστρον, τῶν ἱερῶν ἀρετῶν, πιστῶς Ἱεράτευσας, τὴ Ἐκκλησία Χριστοῦ, καὶ χαίρων ἐνήθλησας, ὅθεν τὴ εὐωδία, τῶν ἐν σοῖ χαρισμάτων, Μύρων Ἱερομάρτυς, τῶν παθῶν τὸ δυσῶδες, ἀπέλασαν ἀνενδότως, ἐκ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.