ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Υπέρ του μητροπολίτη Σύρου

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Υπέρ του μητροπολίτη Σύρου

Συμπαράσταση στο μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, ο οποίος δέχτηκε αποδοκιμασίες την Κυριακή 07/12 , με αφορμή την αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, εκφράζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Η Ιερά Σύνοδος η οποία συνεδρίαζε σήμερα Τετάρτη 10/12 στη δεύτερη τακτική συνεδρία για το μήνα Δεκέμβριο, κάνει σε ανακοίνωσή της λόγο και για «ψευδολογία», όσον αφορά στο θέμα της αλλαγής του διοικητικής αλλαγής του ΠΙΙΕΤ.

Στην ανακοίνωσή τους οι ιεράρχες επισημαίνουν σχετικά με τις αποδοκιμασίες: «Οι σκηνές, που διαδόθηκαν πανελλαδικώς, ουδόλως παρέπεμπαν σε προαύλιο ορθοδόξου Ιερού Ναού. Ορισμένοι στην νήσο Τήνο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι με τις εικόνες αυτές προσβάλλεται η ευλάβεια όλων των ορθοδόξων χριστιανών Ελλήνων, εκτίθεται και πλήττεται το ίδιο το κύρος του Ιερού Ιδρύματος του νησιού τους».

Τι λέει η Εκκλησία για το νέο νόμο σχετικά με το Ίδρυμα

Για το θέμα των αλλαγών στη Διοίκηση του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι και πάλι η Διοικούσα Επιτροπή του έχει αποκλειστικά τη διοίκηση και οικονομική του διαχείριση και μόνον η Πολιτεία ασκεί εποπτεία μέσω του Υπουργού Παιδείας, όπως ορίζεται στον από ετών ισχύοντα Νόμο 349/1976.

«Η μόνη μεταβολή του Νόμου 4301/2014, που ενοχλεί συγκεκριμένες ομάδες τοπικών συμφερόντων, είναι ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου και Πρόεδρος του Ιδρύματος, απέκτησε δικαίωμα να ψηφίζει και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για την επιλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., πράγμα που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αντιδράσεις στην Τήνο

Η αλλαγή αυτή, δηλαδή η παραχώρηση, δικαιώματος ψήφου στον εκάστοτε επιχώριο μητροπολίτη έχει προκαλέσει την αντίδραση μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Κυριακή 07/12, που είχαν προγραμματιστεί εκλογές για τη διοικούσα επιτροπή του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, σημειώθηκαν αποδοκιμασίες εναντίον του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου όταν έκανε την εμφάνιση του στο αύλειο χώρο του ναού της Ευαγγελιστρίας. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ψηφίστηκε τροπολογία από τη Βουλή με την οποία μπορούν να συμμετέχουν στη Διοίκηση και κληρικοί, ενώ ο εκάστοτε μητροπολίτης αποκτά δικαίωμα ψήφου και μάλιστα διπλής.

«Οι ναοί δεν είναι δημοτικές επιχειρήσεις»

Πάντως, η Ελλαδική Εκκλησία, δια της ανακοίνωσης υπερασπίζεται τη συμμετοχή κληρικών στη διοίκηση του Ιδρύματος: «Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να καταργηθεί το μοναδικό δικαίωμα παρουσίας της Εκκλησίας στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος της Τήνου, δηλ. η συμμετοχή του επιχωρίου Μητροπολίτη ως Προέδρου, σε πείσμα όσων επιμένουν να λησμονούν ότι το Ίδρυμα έχει πανελλήνιο και θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς έχει υπό την ευθύνη του την Ιερά Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τον ομώνυμο ορθόδοξο Ιερό Ναό. Οι Ιεροί Ναοί και οι ιερές εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου Πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις